Przepis

przygotowywanie składników
1 min
przygotowywanie składników

1. Składniki umieszczamy w formie automatu według kolejności: woda, oliwa, sól, mąka, drożdże.

wyrabianie
1 min
wyrabianie

2. Ustawiamy program podstawowy (1), średnie lub mocne wypieczenie skórki i wagę 700 g. Włączamy maszynę.

pieczenie
174 min
pieczenie

3. Po drugim zagniataniu, można otworzyć maszynę, zwilżyć dłonie wodą, wyjąć delikatnie ciasto, wyciągnąć mieszadło i ponownie włożyć ciasto. Nie jest to jednak konieczne, chleb można również upiec z mieszadłem i wyjąć je na koniec. Po ostatnim charakterystycznym sygnale, gdy program się skończy, wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy chleb.

Ocena czytelników: 4.65 z 26 ocen

Wasze komentarze

  • Ewelina 11 listopada 2024 o 17:17

    Hej robię po raz pierwszy z tego przepisu . Jestem w trakcie pieczenia i teraz zauważyłam że zamiast 700g mam włączone 1000, próbuje zmienić na wyświetlaczu chyba w trakcie programu nie mogę tego zmienić , czy jak zostanie na 1000g moze coś wyjść nie tak ?

  • Józef 17 września 2024 o 07:41

    Witam,mam problem wyciągnięciem chlebka z automatu tefal z 2 mieszadełkami.Proszę o przepis prosty na chleb wiejski z automatu bez serka i szczypiorku.Przepraszam za moje wygórowane wymagania.Pozdrawiam.Dobrego dnia.

    • Małgosia 17 września 2024 o 12:09

      Każdy przepis z naszej strony można upiec w automacie. Najprostsze będą oczywiście te na klasycznych drożdżach, ale i z zakwasem można sobie poradzić zatrzymując bieg programu na czas wyrastania ciasta.
      Dodatki typu ziarna lub szczypiorek itp można pominąć.

  • Ela 18 lutego 2024 o 18:04
    Ocena:

    Chlebek wychodzi super ❤️ pierwszy zrobilam z maki tortowej 450,skorka twarda ale w srodku extra,pomimo iz skorka twarda domownicy zjedli (nawet nie sprobowalam) 😁 za 2 razem chlebek wyszedl idealny ❤️ dziekuje

  • Amator 3 lutego 2024 o 09:40

    Witam, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba czy jest przepis na chleb żytni bez zakwasu i do automatu (wczoraj zakupiłem maszynę😁). Dziękuję

    • Małgosia 3 lutego 2024 o 14:52

      Proszę wykorzystać ten przepis i ustawić maszynę na podstawowy program do pieczenia chleba. Powinno się udać, ale pierwszy raz proszę obserwować czas wyrastania, nie gwarantuję, że będzie trzeba rozpocząć pieczenie wcześniej.

      Chleb żytni

  • Mariola 5 stycznia 2024 o 21:59
    Ocena:

    Chlebek wyszedł rewelacyjny ,wysoki sprężysty . Zanim ostygł poszedł cały . Dzisiaj przyszła mi maszyna do chleba (Yoer) więc ją od razu wypróbowałam . Jestem szczęśliwa bo myślałam że jestem beztalenciem . Dziękuję za ten prosty przepis ,

  • anna 13 grudnia 2023 o 14:44

    Jestem od dzisiaj posiadaczka wypiekacza czy można użyć świeżych drożdzy

  • Agnieszka 21 kwietnia 2023 o 07:55
    Ocena:

    Witam. Od tygodnia mam automat. Żaden przepis z dołączonej książeczki nie udał się. Ten przepis super tylko trzeba drożdże ograniczyć do 4g. Chlebek wyszedł w końcu wyrośnięty i bardzo smaczny. Polecam

  • Basia 20 kwietnia 2023 o 20:04

    Witam, czy dysponuje Pani może przepisami na dobry chlebek z mąki żytniej z dodatkiem np słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Posiadam automatTefal Pain Plaisir. W opisywanych automatach standardowo wypieki dokonuje się na programie 1. U mnie programy 1, 2, 3 to pieczenie chleba bezglutenowego. Książka z przepisami od producenta jest mocno okrojona wręcz uboga. Bardzo proszę o pomoc.

  • proboszcz 21 marca 2023 o 15:58

    maszyna to raczej wyrabia ciasto …piecz w piekarniku ja tak robię.bo zadowolony z efektu Maszy nie byłem niby dobre ale z piekarnika jakiś lepsze…

    • Małgosia 22 marca 2023 o 07:28

      Ile ludzi tyle opinii 🙂 Najważniejsze, że dzięki takim urządzeniom i naszym przepisom możemy mieć wybór!

  • jarek 18 marca 2023 o 13:05
    Ocena:

    kiepsko nie można drukować

    • Małgosia 18 marca 2023 o 20:54

      Dziękuję za sugestię. Na razie nie mogę polecić nic innego niż wykorzystanie systemowego okna drukowania wybranych stron z przepisem.

  • Bogumiła 5 stycznia 2023 o 10:00

    Witam dostałam maszynę ADLER 6019 EUROPE proszę o pomoc jeśli ktoś może mi podesłać jakieś przepisy piekłam już 2 razy i mi nie wychodzi chlebek albo za niski albo zakalec

    • Małgosia 5 stycznia 2023 o 11:26

      Proszę spróbować zmniejszyć ilość drożdży. Nie znam tego modelu więc trudno mi ocenić jak się sprawdza, ale nasze przepisy powinny być ok.

    • maria 13 stycznia 2023 o 10:46

      też mam adler i u mnie nie działa lampka i też nie daje sygnałów,czy coś z nią nie tak?

      • Małgosia 13 stycznia 2023 o 11:20

        Ja niestety nie jestem w stanie pomóc, ale może warto poszukać odpowiedzi w instrukcji sprzętu lub autoryzowanym serwisie.

    • MARIUSZ 15 stycznia 2023 o 12:33

      Witaj. Rozwiązałaś problem bo mam podobnie? Chleb wychodzi niski i zakalcowaty i twardy jak cegła.

      • Małgosia 15 stycznia 2023 o 13:43

        Czy ciasto wyrasta? Czy opada podczas pieczenia?

        • Ryszard 12 grudnia 2023 o 09:06

          Czemu opada podczas pieczenia?.
          Cały czas wyrasta a w momencie gdy automat zaczyna piec to delikatnie opada.

          • Małgosia 12 grudnia 2023 o 09:17

            Przy automatach należy pamiętać, by bezwzględnie nie otwierać pokrywy od momentu zakończenia cyklu wyrabiania ciasta. Jeśli to nadal nie pomaga, należy zmniejszyć ilość drożdży

    • Lech 17 lutego 2023 o 09:17

      Piekłem chleby z niemieckich mieszanek z LIDLa. Były wyrośnięte i OK. Z polskich mieszanek np. Polskich Młynów chleby są o połowę niższe. Próbowałem różnych wariantów, ale bez skutku. Wagowo są ok, ale nie wyrastają. Też chciałbym wiedzieć, jaka to przyczyna. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.

      • Małgosia 17 lutego 2023 o 09:23

        Mąki różnych producentów mają różną zawartość mikro- i makroelementów wynikające np z różnych odmian ziaren. Dlatego różnie na nich wychodzą wypieki, stąd także różnice w ilości np dodanych płynów, czy czasy wyrastania.

  • Łukasz 11 listopada 2022 o 17:45

    Wode dodawać letnia rozumiem czy taka z dzbanka ktora ma temp pokojawa? A ziarna kiedy dorzucić odrazu przed mieszaniem czy w trakcie mieszania.

    • Małgosia 14 listopada 2022 o 04:50

      W obu przypadkach wszystko się uda. Letnia woda (taka, około 30 stopni C) odrobinę przyspiesza wyrastanie ciasta, co przydaje się w chłodnej kuchni. Na ogół woda w temperaturze pokojowej wystarczy, a w upalne dni sprawdzi się też zupełnie zimna. Ziarna można dodać na początku zagniatania.

  • Gośka 10 listopada 2022 o 22:52

    W przepisie nie ma cukru. Czy nie jest on konieczny do tego, aby drożdże zaczęły działać? Trochę się boję, że bez cukru chleb może nie wyrosnąć….

    • Małgosia 10 listopada 2022 o 23:27

      Nie ma potrzeby dodawania cukru. Drożdżom wystarczą cukry występujące w mące, a chleb dzięki temu jest bardziej wytrawny w smaku.

    • Gośka 12 listopada 2022 o 14:10

      Dodałam łyżkę cukru, zmniejszyłam ilość drożdży do 4g. Wyszło super

  • Piotr 27 października 2022 o 22:18
    Ocena:

    Witam. Co można zrobić żeby chleb był mniej tęgi?

    • Małgosia 28 października 2022 o 13:28

      Co ma Pan na myśli pisząc tęgi? Jeśli chodzi o kaloryczność chleba to trudno go „odchudzić”. W tym przypadku można zrezygnować z oliwy, która realnie wpływa na kaloryczność. Dobrym sposobem jest też wykorzystanie przepisu na pieczywo ciemne, z mąki z pełnego przemiału. Taka zmiana nie wpłynie na zmniejszenie ilości kalorii, ale taka mąka ma więcej mikro i makroelementów, co pozytywnie wpłynie na organizm.

    • Piotr 1 listopada 2022 o 09:51

      Witam. Tego oznacza dla mnie zbity, ciężki.

  • Magda 23 października 2022 o 12:09
    Ocena:

    Mój pierwszy chleb z maszyny (Tefal)
    Wyszedł pyszny ,rewelacja ,dodałam do niego suszonego tymianku ,no niebo w gębie. Dzięki

  • Danka 21 października 2022 o 11:22

    Chciałabym upiec w automacie chlebek
    z maki żytniej jakie proporcje składników powinnam zastosować.

    • Małgosia 21 października 2022 o 14:54

      Proszę skorzystać z tego przepisu https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/
      Ciasta z samej mąki żytniej nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia się składników. Należy więc odpowiednio ustawić program.
      Polecam też stopniowo dodawać wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

    • Danka 21 października 2022 o 17:50

      Myślałam o upieczeniu chleba żytniego ale w automacie a nie w piekarniku.

      • Małgosia 21 października 2022 o 22:37

        Proszę upiec w automacie z takimi zmianami jak napisałam, nic nie stoi na przeszkodzie, by tak zmodyfikować przepis, który podałam. Zwykły program do wyrastania i pieczenia, ale ze skróconym wyrabianiem.

  • Sydonia 19 października 2022 o 23:35

    Witam, czy automat rasell hobbs piecze tez chlebek od góry? Ja mam automat z Lidla i wierzch chleba po upieczeniu jest całkiem blady. Poprzednio miałam inny automat i także był ten sam problem. Bardzo proszę o odpowiedź 🙂

    • Małgosia 20 października 2022 o 07:24

      Nie wiem jak w praktyce sprawdza się automat, o którym piszesz, ale z zasady żaden wypiekacz nie posiada funkcji pieczenia od góry. Problem zminimalizuje bezwzględne powstrzymanie się od otwierania pokrywy, ale tak czy inaczej chleb będzie jaśniejszy w tej części.

    • Marek 20 kwietnia 2023 o 01:35

      Tanie automaty mają to do siebie, ze są kiepskiej jakości. Wykonane z byle jakich materialow, a to wiąże się z temperaturą w środku i stratami ciepla. Temperatura w środku jest duuuzo ponizej wymaganej, zatem mozna zapomniec o przyrumienionej skorce. Tefal ma to do siebie, ze ma 2 grzalki, jedna na dole drugą powyzej polowy wysokosci komory pieczenia, co daje efekt taki ze w gornej części jest wyzsza temperatura niz w chinskiej tandecie za 200 pln. Pieklem w automacie z Lidla i Tefalu, na tych tej samej mące (750) i reszcie skladników, i chleby wyszły rózne. Z lidlowskiego zawsze blady, niedopieczony, nawet jesli sie wydluzy czas pieczenia o 15 minut czy wiecej, z Tefala – ze skorka brązową. W najblizszym czasie sprawdze termometrem szpilkowym temperatury w obu automatach, ale juz widac ze Tefal ma wyzsza temperature pieczenia. Co tanie – to drogie i do kitu, chcialoby się rzec. Jedno jest pewne. W trakcie pieczenia, zwlaszcza w fazie wstępnej, czyli przez pierwsze 30 minut absolutnie nie wolno podnosic pokrywy, i wpuszczac zimnego powietrza do srodka.

  • Michał 1 października 2022 o 08:41
    Ocena:

    Przy tych proporcjach, chleb wyszedł pięknie, za pierwszym razem 🙂
    Mamy dużą rodzinę i będziemy piec chleby z 1kg mąki.
    Wystarczy ilości przeliczyć proporcjonalnie, czy jakoś inaczej?
    Mąka 1kg
    Woda 600ml
    Drożdże 13g
    Sól 3lyzeczki
    Olej 3 łyżki

    • Małgosia 1 października 2022 o 10:36

      Proporcjonalnie przeliczone składniki będą idealnie odmierzone. Trzeba tylko ustawić odpowiednio automat.

  • Gosia 22 września 2022 o 09:52

    Dzień dobry
    Mój wypiekach ma najniższy poziom 1000
    Czy mogę tak ustawić do tego przepisu?

    • Małgosia 22 września 2022 o 16:09

      Nie powinno być problemu. Można co najwyżej 10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić, czy chleb nie jest przypadkiem gotowy.

  • Agata 10 września 2022 o 10:03

    Witam w przepisie jest podane ustawienie na 700g co w przypadku gdy mój automat posiada 450g 680g 900g

    • Małgosia 10 września 2022 o 10:13

      680 będzie w sam raz.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!

    • Marek 20 kwietnia 2023 o 01:37

      Skorzystac z wiedzy nabytej w szkole podstawowej i przeliczyc do wartosci jakie posiada automat. W przypadku 680 roznice pomiedzy 680 a 700 sa tak male ze nie warto sobie nawet zaprzątac tym glowy. A do 900 przeliczyc. To nie jest trudne. Matematyka na poziomie 5-6 klasy szk. podst.

  • Marek 1 września 2022 o 10:49

    Witam. Czy do prostego przepisu na chleb z automatu mogę zamiast mąki pszennej użyć orkiszowej (wszystko w tych samych ilościach)?

    • Małgosia 1 września 2022 o 11:19

      Jasna mąka orkiszowa idealnie zastąpi mąkę pszenną. Orkisz czasami mocniej chłonie płyny, ale na 95% nie będzie trzeba dolewać więcej wody.

  • Czesław 8 lipca 2022 o 11:34

    Witam czy do tego chleba mogę dać mąkę Basia pszenna typ 405

    • Małgosia 8 lipca 2022 o 11:36

      405 to mąka typowa pod biszkopty i lekkie ciasta. To nie jest tak, że chleb zupełnie nie wyjdzie, ale polecam użyć mąki o wyższym typie np 500-550 co najmniej.

    • Czesław 8 lipca 2022 o 11:43

      Czyli mogę ją użyć

      • Małgosia 8 lipca 2022 o 13:05

        Chleb będzie bardziej „puchaty” – jak chałka, mniej pożywny i być może zajdzie konieczność dodania mniej płynu o jakieś 30-50ml w zależności od chłonności mąki. Nadal sugeruję, że powinno się piec chleby z mąk do tego dedykowanych, ale decyzja należy do Pana.

  • Angelika 30 czerwca 2022 o 07:46
    Ocena:

    Wczoraj upiekłam chleb na mące 550, bez żadnych modyfikacji i….wyszedł 🙂
    Maszynę kupiłam całkiem niedawno i z żadnego przepisu do tej pory chleb nie wychodził ani puszysty ani smaczny. Byłam rozczarowana i myślałam, że kupno maszyny było jednak inwestycją nietrafioną. Pani przepis znalazłam przez przypadek, poczytałam trochę komentarzy i innych informacji na stronie i postanowiłam spróbować. Chlebek wyszedł lekki, puszysty, wyrośniety, smaczny. Bardzo dziękuję za przepis i za tą stronę, bo jest bardzo przydatna 🙂

    • Małgosia 30 czerwca 2022 o 09:18

      Automaty do chlebów to taki produkt, który ma tyle zwolenników, co przeciwników 🙂 Wygląda na to, że po prostu trzeba trafić na swój przepis. Cieszę się, że Pani się udało 🙂

  • Angelika 28 czerwca 2022 o 22:06

    Dzień dobry. Czy mogę użyć mąki typ 550, ile wówczas muszę dodać wody?

  • Basia 22 maja 2022 o 08:30
    Ocena:

    Dzień dobrze, serdecznie dziękuję za przepis. chlebek wyszedł znakomicie.bardzo długo szukałam odpowiednich proporcji, wciąż było coś nie tak po upieczeniu. Tym razem , wg Pani przepisu chlebek upiekł się bez zarzutu, poprostu genialny. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
    Basia

    • Małgosia 22 maja 2022 o 19:31

      Bardzo się cieszę 🙂 Mamy jeszcze kilka innych przepisów na chleby z wykorzystaniem automatu. Wszystkie równie pyszne 🙂
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Asia 20 marca 2022 o 07:47
    Ocena:

    Chlebek rewelacja😍 Połowa zniknęła zanim zdążył na dobre ostygnąć😝 Jak przeliczyć porcje, gdybym chciała upiec do wagi 1000 i 1500g?

  • Jolanta 3 lutego 2022 o 10:30

    Szukam przepisu na gracham z maszyny
    Tefal

  • Jan 20 stycznia 2022 o 14:44

    Dlaczego wszystkie przepisy są bez cukru ???

  • Łukasz 5 stycznia 2022 o 18:36

    Dzień dobry niestety chleb z mojej maszyny wyszedł kompletnie surowy mimo proporcji i odpowiedniej wagi, użyłem mąki 450 czy to mogło by być przyczyną? Czy następnym razem ustawić na 1000?

    • Małgosia 6 stycznia 2022 o 10:49

      Jeśli chleb się nie upiekł, trzeba bezdyskusyjnie wydłużyć czas pieczenia. Rodzaj mąki raczej nie powinien na to wpłynąć, chociaż przy użyciu mąki 450 z dość dużym prawdopodobieństwem w cieście było za dużo wody. Ustawienie na 1000g może pomóc. Warto też przeanalizować proporcje przy zmianie rodzaju mąki.

  • Ewa 27 grudnia 2021 o 15:51

    Wyszedł super w szybkim programie 2h 9 minut 😁Plus się nie lniane i otręby

  • Andrzej 1 grudnia 2021 o 12:54

    Dając tyle drożdży mnie ciasto szybko wyrastało a później opadało po zmniejszeniu o połowę drożdży chlebek zaczął mi wychodzić super. W instrukcji też mam 3 gramy drożdży.

  • Ewa 1 listopada 2021 o 21:39
    Ocena:

    Dobry wieczór mam pytanie czy zamiast oleju mogę użyć margaryny?Bo najzwyczajniej w świecie zapomniałam kupić olej🤭

  • Justyna 23 września 2021 o 16:49
    Ocena:

    Swietny przepis. Pierwsze podejscie, maka orkiszowa jasna (630) i sukces! Pyszny chlebek z chrupiaca skorka.

  • Mirek 13 września 2021 o 15:19

    Witam . Jestem początkujący w wypiekaniu 🙂 O ile zwiększyć ilość wody przy zastosowaniu mąki pszennej chlebowej 750 ?

  • Marta 5 lipca 2021 o 11:12

    Przepis super, ale mój chleb wygląda fatalnie :'( pomimo identycznego składu i czasu wypiekania. To już moja 10 próba i jestem załamana. Chleb nie wyrasta na całą formę tylko na pół, z wierzchu jest blady i płaski a nie taki piękny jak Pani. Jestem załamana. Szkoda, że nie mogę przesłać zdjęcia. Mam wypiekacz Russell Hobbs i nawet gdy robiłam dwukrotnie chleb razowy według przepisu i filmiku z ich strony to wyglądał tak samo, wysoki do połowy formy i w dodatku zakalec. Ratunku!

    • Małgosia 6 lipca 2021 o 09:44

      Trudno ocenić mi, co mogło pójść nie tak, bo nie mam doświadczenia z tym automatem. Jeśli chleb jest płaski z wierzchu, można by przypuszczać, że zbyt długo (lub zbyt szybko się to stało) wyrastał, chociaż przy podanych proporcjach powinno być ok. Proszę nie dolewać letniej wody, tylko chłodną, ewentualnie zmniejszyć nieco ilość drożdży. U mnie chleb też nie wyrasta do brzegów formy, dopiero podczas pieczenia.

    • Piotr 6 października 2022 o 11:08

      Ja również mam wypiekacz Russell Hobbs i nie mam problemów, choć skórka nawet przy maksymalnym ustawieniu wychodzi zaledwie złota, ale najwidoczniej „ten typ tak ma”… Chleb wychodzi elegancko. Może trzeba jeszcze raz ustawić wielkość bochenka, ja tak robię – dla „spokojności ducha” i chleb się udaje

      • Małgosia 6 października 2022 o 11:20

        Wiele automatów do chleba ma tę przypadłość, że nie rumieni bochenków od góry. Tak dzieje się niestety dlatego, że od góry nie ma żadnego grzania i jest stosunkowo łatwy dostęp chłodnego powietrza. Otwierania pokrywy w trakcie trwania cyklu tylko potęguje ten efekt.

  • Magda 22 lutego 2021 o 21:58
    Ocena:

    Rewelacja 🥰

  • JANUSZ 20 lutego 2021 o 11:41

    Nie chwaląc się to mama wieloletnie doświadczenie w wypieku chleba. Robiłem ręcznie aż znudziło mi się wielokrotne rozciąganie ciasta, bałagan w kuchni i średnie efekty. Kupiłem maszynę z 15 lat temu
    efekty były mizerne Jednak uparłem się i udało mi się kupić maszynę której forma przypomina normalny chleb. Aby chleb z ” maszyny” się udał należy :
    – pierwsze zmieszanie składników dokonać poza maszyną. Mieszam ca 4 minuty dopiero PO TYM
    wrzucić do pojemnika automatu i wystartować
    – po ca 35 minutach odsunąć ciasto i wyciągnąć mieszadełka / nie będzie potężnych dziur od spodu/
    – NAJWAŻNIEJSZE !! kiedy program zbliża się do momentu zaczęcia wypieku / ca godzina przed zakończeniem/ WYCIĄGNĄC POJEMNIK z automatu i wsadzić do nagrzanego PIEKARNIKA !!
    Efekt jest piorunujący . Koniec z niedopieczoną , trupio bladą górną częścią. Otrzymujemy super wypieczony piękny pachnący chleb.
    Reasumując: dodatkowej pracy ca 4 minuty, czysto w kuchni i efekt znakomity.
    PS
    robię chleb pszenno żytni na zakwasie. Przy robieniu zakwasu większość z nas ma problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury. Podaję proste rozwiązanie. Kupić np. na licytacji
    używaną GRZAŁKĘ do akwarium. Wsadzić składniki zakwasu do pojemnika i dalej do wody, której temperaturę reguluje grzałka. U mnie temp. się waha 27-30 stopni.
    Życzę sukcesów.

  • Piotr 6 stycznia 2021 o 21:18

    Polecam po wypieczeniu zwilżyć skórkę woda mlekiem.

  • Jana 25 grudnia 2020 o 12:55
    Ocena:

    Przyznam, ze do przepisu podeszlam sceptycznie. Nieskomplikowany, malo skladnikow, gdyby tak naprawde wygladalo pieczenie chleba kazdy by mial w domu maszyne… w pospiechu jednak musialam ochrzcic swoj nowy automat i.. wyszlo idealnie!

  • Agaata 14 lipca 2020 o 08:19

    Witaj, w mojej maszynie najniższa waga to 1000 -może być czy powinnam zwiększyć proporcje? Do wyboru jest jeszcze 1250 i 1500 – maszyna z Lidla. Dopiero dostałam – uczę się 😉

    • Tosia 29 września 2020 o 19:52

      To wybieramy najniższą wagę, tutaj chodzi tylko o moc automatu, więc z ciastem się nic nie stanie 🙂

  • Asia 20 marca 2020 o 20:48
    Ocena:

    Wyszedł pyszny, ładnie wyrośnięty chlebek. Dziękuję za przepis 🙂

  • Aga 16 marca 2020 o 19:50
    Ocena:

    To jest cudo! Przepis genialny.

  • Jacek 31 stycznia 2020 o 07:03

    Przepis do bani totalna kicha nic nie wyszło

  • Ania 9 października 2019 o 11:08

    Dzień dobry. Czy mogę użyć mąki 1050?

    • Tosia 10 października 2019 o 14:58

      Można spróbować, ale będzie trzeba dać więcej wody (może nawet o 100 ml), bo to mąka o wyższym typie, więc pochłania więcej płynu.

      • Ania 17 października 2019 o 13:18

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam, dodałam więcej wody. Wyszedł super:)
        Dziękuję i pozdrawiam.

  • Aga 31 sierpnia 2019 o 11:23

    Tosiu, bardzo proszę o pomoc. Ze względów zdrowotnych u mnie wchodzi w grę tylko mąka w typie poniżej 1850 albo 2000 bez żadnej domieszki niższego typu. 2x do tej pory piekłam wg przepisu w automacie i za każdym razem ciasto niby wyrastało, ale finalnie opadał środek…. W smaku był pyszny, i mimo to wypieczony. Chciałabym upiec jakiś prosty chleb który w końcu mi nie opadnie. Czy jeśli zamienię mąkę podaną tu w przepisie na pszenną 2000 to proporcje innych składników się zmienią?

    • Tosia 2 września 2019 o 13:05

      Jak ciasto opada to nie jest to kwestia mąki, tylko za dużej ilości drożdży.
      Jeśli wykorzysta Pani mąkę pszenną razową to będzie trzeba zwiększyć ilość wody, bo im wyższy typ mąki, tym potrzeba więcej wody.

  • Michał 23 listopada 2018 o 19:54
    Ocena:

    Dziękuję za przepis, upiekłem z niego cztery chleby (w automacie z lidla). Po upieczeniu chlebki szybko znikają i trzeba znowu piec 🙂 Pozdrawiam

  • Monika 13 czerwca 2018 o 09:50

    Witam.
    Bardzo dziękuję za ten przepis. Jest super. I chleb z automatu wychodzi piękny. Teraz na koniec wyjmuję go i piekę w piekarniku. I smakuje jak z najlepszej piekarni. A ja nic nie muszę zagniatać i ręka po operacji się nie męczy. Przepis jest zupełnie inny niż w instrukcji od automatu.
    Pozdrawiam .
    Ps. Jesteście moją inspiracją. Piekę chleby z Waszych przepisów. Nawet zakwas mam Wasz.

  • Anka 1 marca 2018 o 21:17

    Bardzo dziekuje za odpowiedz i rade Kupilam jeszcze taka razowa make typ 2000 ale nie mam odwagi upiec z niej bo to juz inne proporcje .

  • Ank 20 lutego 2018 o 17:15

    Ja zatrzymalam sie na pieczeniu chleba z w/w przepisu Wychodzi naprawde dobry .Troszke sie kruszy ,czyli musze cos dopracowac ,ale ten przzpis odpowiada mi najbardziej.Dodaje ziarno slonecznika i dyni .Terraz mysle wypróbować z innej mąki.

    • Tosia 23 lutego 2018 o 12:22

      Jeśli dodaje Pani ziarna to trzeba dodać więcej wody, wtedy też nie będzie się kruszyć 🙂

  • Iwona 15 października 2017 o 08:32
    Ocena:

    Witam. Chleb się udał. Dodałam do niego siemię, słonecznik i cebulkę. Pychotka, a ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia to teraz szukam następnego sprawdzonego przepisu na chleb tylko tym razem zdrowszy, np z mąki orkiszowej lub coś w tym stylu. Pozdrawiam

  • Ela 10 października 2017 o 21:26

    Witam serdecznie Podam przepis od koleżanki który trochę modyfikuję tzn uczę się ,bo maszyne mam i używam od tygodnia i tak
    300ml letniej wody
    20g oliwy z oliwek
    12g soli
    łyżeczka cukru pudru
    5g suchych drożdży
    mąka 450g[ta z biedronki do chleba i ciast drożdżowych
    przy pierwszym pikaniu dodaję nasionka chia ,słonecznik,siemię lniane
    po modyfikacji bo jednak wolę ciemniejszy chleb i tak będe metoda prób i błędów próbowała
    więc wszystko jak u góry tylko dzisiaj dałam 80g maki orkiszowej i reszte mąki tak żeby finalnie było 450g to wszystko pieke na programie pierwszym z waga 750g a później dopiekam na programie 12[około 15-20min] bo mimo ustawienia na ciemny wypiek góra chleba jest bardzo jasna a jak dopiekam to skórka ma złoty kolor i jest chrupiaca i jak w odpowiednim czasie wyciągnie sie mieszadełka do dziurki są naprawdę małe – to tak dla Pani Tosi .Jedyny problem to taki że ciągle chleba jest mało [jest nas 5 osób]
    Jutro będę próbować Pani przepis 🙂
    pozdrawiam serdecznie

  • Irek 5 września 2017 o 11:19

    Pani Tosiu, dziękuję ?
    To mój debiut na takim sprzęcie, a i w ogóle jestem kompletnym ignorantem kuchennym. Mimo to zaryzykowałem i… udało się ??? Rodzina ma bohatera we własnym domu ?
    Muszę jednak zejść na ziemię i opowiedzieć co mnie spotkało. Otóż postanowiłem z Pani przepisu zrobić podwójne proporcje. Wszystko x2 oprócz drożdży! Jakby tego bylo mało, zaczyn potraktowałem jak drozdże suche i wlałem na mąkę! Wiem,wiem… prosze mi tego oszczędzić….Widocznie taki byłem przejęty. Zaczyn zrobiłem ze świeżych (również wg Pani przepisu ). Dałem 14gr. Mimo ewidentnie małej ilości tych drożdży ciasto niemal się przelało z formy.
    Dzisiaj powtórzylem pieczenie ale zmniejszyłem drożdże do 12g. Tym razem wlałem przed mąką ? I co? Wyrosło ponad formę, i przelało się na grzałki!
    Proszę poradzić czego mam za dużo?
    Poza tą wpadką, chlebek i tak jest pyszny ?
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Tosia 5 września 2017 o 20:11

      Cieszę się, że udało mi się zachęcić do pieczenia samodzielnie chleba./10
      Proponuję jednak wykorzystywać do pieczenia w automacie suszonych drożdży. A jeśli świeżych to trzeba je dawać zdecydowanie mniej, w takim wypadku działa inny przelicznik. Myślę, że ograniczyłabym się do 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki (niektórym się myli i dają całą). Nie wlewałabym też samego zaczynu bez mąki. Generalnie przy automacie zaleca się raczej suszone drożdże.
      Tyle na szybko mogę doradzić. Udanych wypieków 🙂

      • Irek 5 września 2017 o 22:15

        Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mieszkam w kraju więc z różnych powodów trafiam tylko na drożdże świeże i tak na razie zostanie. Będę w takim razie zmniejszał ich ilość aż do skutku.
        Pomyślałem o zmniejszeniu wagi mąki ale raczej nie o to chodzi gdy wszystkie składniki podwoiłem (?) Pozdrawiam.

  • Zenek 9 lipca 2017 o 14:29

    Za duzo drozdzy. Na 550 gramow maki 2,5 grama suszonych jest w sam raz. Troche wiecej trzeba dac przy chlebach ciezkich, z nasionami i przy ciescie drozdzowym. Wody tez za duzo o 50 ml.

    • Tosia 9 lipca 2017 o 19:23

      Ilość drożdży i płynu zmienia się nie tylko w zależności od mąki, ale także efektu jaki chcemy uzyskać. Nie ma uniwersalnej zasady i na pewno świat i wypiekanie chleba nie kończy się na Pana punkcie widzenia 🙂

  • marzena 6 maja 2017 o 21:50

    od 2 miesięcy piekę codziennie 1 – 2 chleby w automacie z lidla – początkowo z mieszanek z tego sklepu, ale mam daleko i dlatego sama zmodyfikowałam kilka przepisów a bazą do każdego prawie chleba jest taki mój przepis
    300 ml – kubek – letniej wody
    750 ml mąki pszennej
    300 ml mąki żytniej
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżeczki gotowego zakwasu bio kupionego w market point za 12 złotych – starcza przeciętnie na kilkanaście chlebów
    1/3 kostki drożdży
    program nr 1 waga 1000g duże wypieczenie skórki,
    na początku wrzucam ziarna, a po ostatnim mieszkaniu – jak zostanie do końca ok.1 godz 20 minut wyciągam mieszadełka, formuję chlebek, który jeszcze dalej chwilę rośnie i potem się piecze
    robię różne chleby – mąki mieszam nawet żytnią z pełnoziarnistą i razową ale zawsze jest to ok 3,5 kubka mąki – przy całkowicie żytnich dodaję więcej zakwasu o 2 łyżeczki i drożdży daję pół kostki
    do chleba z przewagą pszenicy daję kminek lub czarnuszkę lub ziarna dyni a do żytniego słonecznik, siemie lniane, orzechy, i wtedy ciemny cukier trzcinowy, piekłam też ciemne pieczywo na słodko z rodzynkami, żurawiną, daktylami
    coraz bardziej jestem zadowolona z moich wypieków, czasem kogoś obdaruję takim chlebkiem, jest niepowtarzalny
    po pierwszym mieszaniu sprawdzam tylko konsystencję ciasta, jak robię coś nowego i wtedy dodaję albo mąki albo wody
    potem chlebek stygnie na ruszcie
    taki chleb zostaje świeży nawet 3 – 4 dni, można go też zamrozić
    jak trzymałam się dokładnie przepisów to raz coś wyszło a potem dokładnie tak samo robiony chleb np. opadał czy był niedopieczony

    a chleb opada jak jest za dużo drożdży, on rośnie szybko, dlatego w moim chlebie pszennym zmniejszyłam ilość drożdży w stosunku do przepisów z jakich korzystałam – chleb jest niższy ale kształtny i nigdy nie zapada się

  • Halina 6 maja 2017 o 07:00

    Witam. prosze o porade co rabie zle. Daje poprawne proporcje a chleb po upiczeniu sie zapada. Zaznaczam ze zakalca nie ma. Pozdraeiam

    • Tosia 6 maja 2017 o 16:42

      Dzień dobry,
      Chleb zazwyczaj zapada się jak jest w cieście za dużo drożdży lub wody. Na pewno proporcje bez zmian?

      • Halina 6 maja 2017 o 22:33

        Witam, diękuję za odpowiedż. Po nastepnym wypieku podzielę się wynikiem. Pozdrawiam.

  • Jan 5 stycznia 2017 o 23:43

    Zapomniałem o 2 płaskich łyzeczkach soli ziarenkach siemie lniane ,słonecznik,pestki dyni .

  • Jan 5 stycznia 2017 o 23:27

    Ja piekę w maszynie z Lidla .1 program średnie spieczenie waga 750g.Chleb piekę 330ml maślanki 1jajko 2łyżki oliwy czsem 1łyżeczka octu 330g mąki chebowej pszennej 100gżytniej chebowej 720 i ok.70-100g mąki żytniej razowej suche drożdze 7g.Wychodzi z foremki jest b.dobry ale kruszy się trochę.

  • Marta 8 grudnia 2016 o 22:43

    A czy mąka pszenna chlebowa razowa typ 1850 się nada do tego przepisu?

    Pozdrawiam
    Marta

  • basia 15 września 2016 o 18:44

    Chlebek upieczony i prawie zjedzony. Mój chleb musiałam niestety dopiekać, bo po upieczeniu był prawie biały, choć miałam nastawione na średnie wypieczenie skórki. Nie wiem dlaczego skórka jest tak twarda, może przez dopiekanie? Twarda ale chrupiąca. Następna będzie chałka, pozdrawiam.

  • Hania 3 maja 2016 o 22:54
    Ocena:

    Witam od tygodnia piekę chleb według tego przepisu.Za każdym razem jest przepyszny.

    • Hania 3 maja 2016 o 23:26

      Chleb jest pyszny ale dla mojej rodziny za mały .Jakie proporcje dać i na jaki program aby był duży?

      • Tosia 4 maja 2016 o 13:31

        Zwiększyłabym po prostu składniki razy dwa 🙂
        Program klasyczny, ale to też zależy od automatu, trzeba po prostu ustawić większą wagę, jeśli jest w maszynie taka opcja.

  • Marta 18 kwietnia 2016 o 13:24
    Ocena:

    Wyszedł bez problemu,prosty pyszny chlebek i to z mąki chlebowej angielskiej ,dziekuje bardzo:)

  • Mariusz 5 marca 2016 o 16:15

    Witam zakup automatu do chleba panasonic i pierwszy test . Chleb udany ale jak na moj gust faktycznie strasznie zbity z poczatku myślaĺem że zaklalec ale jest ok . Mąka pszenna chlebowa 750 młyny wodne teszta weług przepisu z mała zmiana drozdze prawdziwe nie w proszku dałem 25 gram bo to chyba odpowiednik 7 g suchych. Cis chyba z proporcja wody jest nie tak za mała i mocno czuc drozdzami chleb za dużo ? Prosze o porade dziekuje .

  • Halina 3 lutego 2016 o 11:45

    Witam, proponuję zamiast oliwy dodać roztopione masło. Zapach, który rozchodzi się w trakcie pieczenia jest nie do przecenienia! A i smak ciekawszy. Pozdrawiam

    • Tosia 3 lutego 2016 o 17:11

      To może być każdy tłuszcz, do wyboru do koloru, olej rzepakowy, oliwa, topione masło, czy olej kokosowy. Kto co lubi 🙂
      Ja dodaję do wypieków różnie, zależnie od efektu jaki chcę uzyskać.

  • Wanda 21 stycznia 2016 o 07:34

    Witam. Wlasnie upiekłam drugi mój chlebek w życiu. I o dziwo? … Wyszedł ? Mam tylko jedno „ale”. Czy chlebek zawsze wychodzi tak kruchy i dość „zbity”? Moze ja cos robie nie tak? Bardzo prosze o podpowiedz. Pozdrawiam.

    • Tosia 21 stycznia 2016 o 22:10

      Dzień dobry,
      Niestety te chleby z automatu nie wychodzą tak elastyczne i sprężyste jak z piekarnika, ale nie powinien się kruszyć. Proponuję zwiększyć ilość płynu o 50 ml, to może pomóc 🙂

  • Alicja 22 grudnia 2015 o 22:06
    Ocena:

    Dziś mój czwarty w karierze chlebek z maszyny takiej z lidla, upieklam ten z pierwszego przepisu prosty chleb z automatu i wyszedł najlepszy że wszystkich!jutro próbuje chałke dziękuje i pozdrawiam

  • Alex 21 grudnia 2015 o 17:40

    Wspaniały, już prawie płakałam że nic mi z tego pieczenia nie wyjdzie , że do dupy ta maszyna i pieniądze wyrzucone w błoto. Znalazłam ten chleb i znów uwierzyłam w siebie (a raczej w maszynę). Mam tylko pytanie czy chlebek też by się tak pięknie udał jak bym zamieniła dwie łyżki mąki pszennej na żytnią razową? Troszkę by się zmienił ale nadal byłby pyszniutki ? jak Pani sądzi?

    • Tosia 22 grudnia 2015 o 16:31

      Cieszę się, że przepis się sprawdził i wypiek się udał 🙂
      Na blogu mamy jeszcze kilka innych przepisów na chleb z automatu, zachęcam do zapoznania się z działem: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
      Z mąki żytniej razowej wypieki drożdżowe raczej nie wychodzą, to mąką przeznaczona do chlebów na zakwasie, ale dwie łyżki w cieście niewiele zmienią, praktycznie nic, więc można 🙂

  • Natalka 16 października 2015 o 13:00
    Ocena:

    Fajny przepis na szybki i prosty chleb z automatu. W czasie weekendu zrobię eksperyment, czy to samo ciasto upieczone w piekarniku da lepszy efekt i smak niż chleb z automatu?

  • Lena 16 września 2015 o 06:32

    Witam, upiekłam chleb jako mój pierwszy wypiek z automatu – jest dosłownie na górze biały, na bokach delikatnie „żółtawy”. Program 1 – normalny, stan zrumienienia – średni, Automat z Lidla. Mąkę dałam wrocławską typ 500.
    Co robię źle?
    Dziękuję za pomoc.

    • Tosia 17 września 2015 o 11:54

      Dzień dobry,
      Trudno jednoznacznie stwierdzić, musiałaby być z Panią w kuchni i śledzić każdy ruch. Czy składniki zostały dodane w poprawnej kolejności. Drożdże były suszone? Używa Pani wagi kuchennej?
      Co do samego automatu, każdy ma trochę inny program, warto to obadać i dostosowywać przepis do swojej maszyny. Średni stan zarumienienia nie powinien doprowadzić do bladej skórki, więc coś poszło nie tak. To był pierwszy wypiek w tym automacie? Może się słabo nagrzał i trzeba mu dać kolejną szansę.
      Pozdrawiam.

  • Ania 5 sierpnia 2015 o 23:08

    I wyrabiałam, i piekłam w automacie. Wyrabiałam na programie do wyrabiania chleba zaczynowego. Piekłam na programie do wypiekania. Nie chciałam jednego programu, który wyrabia i piecze zaraz potem. Kolejność składników jak w przepisie. A wypieczenie średnie, które później zmieniłam na duże. Myślę, że gdybym wybrała jeden program, który sam po kolei najpierw wyrabia potem piecze byłoby ok zamiast rozdzielać na dwa programy i samemu określać czas pieczenia. 🙂 Dziś upiekłam drugi drugi inny chlebek z Pani przepisu. Napisze w komentarzu do niego.

    • Tosia 7 sierpnia 2015 o 08:07

      Też mi się wydaje, że w z jednym programem nie byłoby problemu 🙂

    • Józek 20 stycznia 2016 o 10:56

      Nawet najdroższy automat jest za głupi aby upiec chleb.Tak jak Pani Ani piekę chleb przy pomocy automatu.Po zakończeniu wyrabiania wyjmuję mieszadło a ok 10min przed końcem wyrastania przyklepuję łyżką drewnianą i nadaję mu odpowiedni kształt. Piękę w automacie.

  • Ania 4 sierpnia 2015 o 22:29

    Dziś upiekłam chleb z tego przepisu. Pierwszy raz wyrabiałam w automacie do chleba, bo mam go od tygodnia i szukałam prostego przepisu. Chleb chyba się udał, bo dzieci chętnie go jadły. I ja też 🙂
    Mam tylko pytanie: jak poznać, że chleb jest już upieczony. Wydaje mi się, że mój jest zbyt spieczony. Trzymałam go 70 minut, bo bałam się, że się jeszcze nie upiekł. Był pęknięty, ale blady.

    • Tosia 5 sierpnia 2015 o 09:23

      Czytając Pani komentarz nie jestem pewna czy wyrabiała Pani tylko ciasto w automacie, a piekła w piekarniku, czy od początku do końca tylko w maszynie? Ten przepis powstał z myślą o pieczeniu go w maszynie, a wiele zależy od umieszczenia w poprawnej kolejności składników oraz ustawień automatu.
      Jaki program Pani nastawiła? Może sposób wypieczenia był na 1 poziomie? W większości automatów można to ustawić, ale był bardziej przypieczony.
      Pozdrawiam 🙂

  • Sabina 19 czerwca 2015 o 13:08

    Wczoraj upiekłam chlebek z tego przepisu. Dodałam jednak jeszcze łyżeczkę cukru i zamiast drożdży z torebki dałam normalne. Chlebek się udał i jest przepyszny pozdrawiam

  • Przemek 26 maja 2015 o 19:43

    Jakość chleba w dużej mierze zależy od mąki, ta sklepowa nie zawsze się nadaje. Bardzo ważna jest też odpowiednio dobrana ilość wody i soli. Każdy młyn produkuje inną mąkę, trzeba eksperymentować. Każdorazowo zapisać ilość dodanych składników i otrzymany efekt. „Praktyka czyni mistrzem” – jak mówi przysłowie.

    • Tosia 27 maja 2015 o 09:17

      Wiadomo, że mąka z młyna będzie w większości przypadków lepszej jakości, ale nie przesadzałabym w tym temacie. Lepiej upiec domowy chleb ze sklepowej mąki niż kupić gotowy, bo trudno o dobry nawet w piekarniach.
      Jeśli chodzi o różnice w mąkach, owszem, ale dlatego też mąki określa się szczegółowo typem, aby zaznaczyć ich sposób zmielenia. Są to drobne różnice, a proporcje zazwyczaj pozostają takie same. Ostatecznie najlepiej kontrolować konsystencję ciasta w trakcie wyrabiania. Oczywiście w automacie jest to mało możliwe, właśnie dlatego nie polecam wypiekania w maszynie. Znacznie lepsze chleby wychodzą spod rąk i pieczone w piekarniku.
      Pozdrawiam.

      • Martyna 21 lipca 2017 o 22:59

        Tosia, my tu o wypiekach z automatu a ty wylatujesz o chlebie spod ręki! nie po to dyskutujemy o przepisach na chleb z automatu żeby się filozof wychylał z mądrościami nie na temat! równie dobrze można powiedzieć, że najlepszy chleb jest od pana Bronka z piekarni albo z angielki babci Jadwigi! Jeżeli wymieniamy się doświadczeniami o przepisach do automatów to proszę na temat bez dywagacji bez sensu o innych chlebach. Amen!

      • Ania 2 listopada 2018 o 15:41

        Czy można upiec chleb w automacie z mąki jaglanej? Ten sam przepis tylko zamiast pszennej dodać jaglaną ewentualnie mąkę quinoa??

        • Tosia 8 listopada 2018 o 22:08

          Raczej się nie uda. Proponuję wykorzystać przepis na bezglutenowy chleb i po prostu upiec go w automacie, ale według takich proporcji 🙂

  • monika 23 kwietnia 2015 o 15:53

    No cóż czytam juz drugi dzień, i w koncu zabieram się za pieczenie pierwszy wypiek to był zakalec…nie poddaje się

    • Tosia 24 kwietnia 2015 o 19:44

      Hm, czy użyła Pani suszonych drożdży? jakie były ustawienia w automacie, program, waga i sposób wypieczenia?
      Chciałabym jakoś pomóc, aby chleb się udał, ale ciężko mi wyłapać co dokładnie mogło pójść źle.
      Pozdrawiam i powodzenia następnym razem 🙂

      • Anka 20 lutego 2018 o 17:31
        Ocena:

        Przepis jest super Moj ulubiony Jestem dumna ze sama sobie pjeke chlebek.Tosia zapodaj jeszcze jakis przepis moze z innej maki ? Zeby nie jakis udziwniony tylko rownie prosty ,,w obsludze,, jak ten wyzej Dzieki.pozdrawiam.

        • Tosia 23 lutego 2018 o 12:23

          Przyznam szczerze, że rzadko piekę w automacie, ale postaram się za jakiś czas coś przygotować. Mogę podpowiedzieć, że ten przepis można łatwo zmodyfikować. Zamiast wody można dać mleko, a zamiast mąki pszennej – mąkę orkiszową jasną, proporcje bez zmian 🙂

          • Anka 2 marca 2018 o 20:27

            Dzieki bardzo Tosia . Powiem tak.Zrobilam z dodatkiem maki wlasnie ciemej razowej 2000 i wyszedl bardzo ubity .Teraz dodam wiecej wody /mleka moze sie uda.pozdrawiam.

          • Jagoda 29 grudnia 2018 o 23:28

            Mój chleb z automatu wychodzi jak by był niedopieczony co robić już 3 razy robiłam podejscie

            • Tosia 2 stycznia 2019 o 13:04

              Hm, dziwna sprawa. Proponuję sprawdzić inny program i inny przepis, może automat nie działa jak należy.

      • Bogda 2 lipca 2018 o 16:42

        Nie wiem co Pani dodaje do chleba, ale mi prawie automat rozwalilo, ciasto bardzo gęste i automat nie wyrabia, bo aż motylki wyskakują, jestem w trakcie wyrabiania ciasta, i co dalej?

        • Tosia 3 lipca 2018 o 12:38

          Nie dodaję nic więcej niż w przepisach, bo czemu miałabym to robić? 🙂
          A z innym ciastem automat sobie radzi? Może to kwestia nastawienia programu lub usadowienia tych motylków do wyrabiania, bo proporcje ciasta są ok. Chyba że to kwestia braku wagi kuchennej i się zaburzyły proporcje?

      • Katarzyna 23 stycznia 2019 o 15:36

        WItam, dopiero zaczynam „przygodę” z pieczeniem chleba (na razie w wypiekaczu). Proszę mi podpowiedzieć, jak przeliczyć proporcje składników, jeśli chcę upiec chleb o wadze 1300g (automat ma dwie opcje: 900 i 1300g).
        Pani przepis jest na mały chleb o wadze 700g. Czy jest jakaś zasada wg której powiększa się ilość składników?

        • Tosia 25 stycznia 2019 o 13:36

          W takim przypadku podwoiłabym porcję. Te opcje w automacie są umowne, więc różnica 100 g nic nie zmieni 🙂

    • Bronek 27 maja 2015 o 15:59

      p. Moniko. Piekę długo z automatu, moje rady i przepis. Mąka wypróbowana to poznańska. Szybki przepis: 405 ml wody (przegotowana letnia), 2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru (najlepiej brązowy) 560 g. mąki poznańskiej i 130 g mąki żytniej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich.
      Obie mąki dokładnie mieszam i przesiewam przez sito. Do pojemnika woda,sól, cukier, mąka i koniec drożdże. Program 2, małe spieczenie, waga 1000 g. W trakcie 15 minutowego mieszania wsypywać posiekane orzechy. Po ostatnim 2 minutowym mieszaniu najlepiej wyjąć mieszadła (nie będzie dziur w chlebie) i uformować ciasto. Gwarantuję chleb wypieczony i wysoki. Powodzenia.

      • Ala 6 stycznia 2017 o 06:07
        Ocena:

        Panie Bronku, super przepis! Dzisiaj zrobiłam, nie miałam niestety orzechów i zrobiłam mini modyfikację – dałam mąki pszennej 500 g i 60 g orkiszowej. Wyszedł naprawdę pyszny! Proszę mi tylko powiedzieć, czy można ten chleb też zrobić na zakwasie i jeśli tak to ile gram zakwasu powinnam dać zamiast mąki?

      • Kasia R. 18 czerwca 2017 o 22:25

        Wyszedł wypieczony, wysoki. I pyszny. Dodałam pestkami dyni. Dziękuję.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej