Najprostszy chleb z automatu? Stworzyłam go dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z wypiekami z automatu.
Wychodzi z niego pyszny, delikatny i niezwykle puszysty bochenek! Możecie go modyfikować dodając ulubione ziarna, pestki, a nawet zioła. Smacznego!
Macie ochotę na więcej przepisów na chleby z automatu? Zapraszam do upieczenia:
chleba cynamonowego z automatu
francuskiego chleba z automatu
dwukolorowego chleba marchewkowego
Chętnie przeczytam, jak smakowały Wasze domowe chleby z automatu:)
Hej robię po raz pierwszy z tego przepisu . Jestem w trakcie pieczenia i teraz zauważyłam że zamiast 700g mam włączone 1000, próbuje zmienić na wyświetlaczu chyba w trakcie programu nie mogę tego zmienić , czy jak zostanie na 1000g moze coś wyjść nie tak ?
Nie sądzę, żeby taka zmiana źle wpłynęła na finalny efekt.
Witam,mam problem wyciągnięciem chlebka z automatu tefal z 2 mieszadełkami.Proszę o przepis prosty na chleb wiejski z automatu bez serka i szczypiorku.Przepraszam za moje wygórowane wymagania.Pozdrawiam.Dobrego dnia.
Każdy przepis z naszej strony można upiec w automacie. Najprostsze będą oczywiście te na klasycznych drożdżach, ale i z zakwasem można sobie poradzić zatrzymując bieg programu na czas wyrastania ciasta.
Dodatki typu ziarna lub szczypiorek itp można pominąć.
Chlebek wychodzi super ❤️ pierwszy zrobilam z maki tortowej 450,skorka twarda ale w srodku extra,pomimo iz skorka twarda domownicy zjedli (nawet nie sprobowalam) 😁 za 2 razem chlebek wyszedl idealny ❤️ dziekuje
Bardzo się cieszę 🙂 zachęcam też do testowania innych przepisów.
Witam, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem chleba czy jest przepis na chleb żytni bez zakwasu i do automatu (wczoraj zakupiłem maszynę😁). Dziękuję
Proszę wykorzystać ten przepis i ustawić maszynę na podstawowy program do pieczenia chleba. Powinno się udać, ale pierwszy raz proszę obserwować czas wyrastania, nie gwarantuję, że będzie trzeba rozpocząć pieczenie wcześniej.
Chlebek wyszedł rewelacyjny ,wysoki sprężysty . Zanim ostygł poszedł cały . Dzisiaj przyszła mi maszyna do chleba (Yoer) więc ją od razu wypróbowałam . Jestem szczęśliwa bo myślałam że jestem beztalenciem . Dziękuję za ten prosty przepis ,
Jestem od dzisiaj posiadaczka wypiekacza czy można użyć świeżych drożdzy
Oczywiście, że można użyć świeżych drożdży. Trzeba przygotowac rozczyn, by je aktywować, a co dobiliście, to polecam nasz przelicznik
Tak 🙂 ja dodaje świeże 🙂 przelicznik znajdziesz w Google
Nie trzeba aż tak daleko szukać, u nas też jest 🙂
Witam. Od tygodnia mam automat. Żaden przepis z dołączonej książeczki nie udał się. Ten przepis super tylko trzeba drożdże ograniczyć do 4g. Chlebek wyszedł w końcu wyrośnięty i bardzo smaczny. Polecam
Dziękuję za sugestię, ma Pani rację, drożdży mogłoby tu być nieco mniej.
Witam, czy dysponuje Pani może przepisami na dobry chlebek z mąki żytniej z dodatkiem np słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Posiadam automatTefal Pain Plaisir. W opisywanych automatach standardowo wypieki dokonuje się na programie 1. U mnie programy 1, 2, 3 to pieczenie chleba bezglutenowego. Książka z przepisami od producenta jest mocno okrojona wręcz uboga. Bardzo proszę o pomoc.
Żytnie chleby najlepsze są na zakwasie i tu mamy naprawdę bogatą bibliotekę rzepisów np https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-zytni-zakwasie/. Osobiście nie piekłam tego chleba w automacie, ale powinno się udać, jeśli automat jest odpowiedniej jakości.
maszyna to raczej wyrabia ciasto …piecz w piekarniku ja tak robię.bo zadowolony z efektu Maszy nie byłem niby dobre ale z piekarnika jakiś lepsze…
Ile ludzi tyle opinii 🙂 Najważniejsze, że dzięki takim urządzeniom i naszym przepisom możemy mieć wybór!
kiepsko nie można drukować
Dziękuję za sugestię. Na razie nie mogę polecić nic innego niż wykorzystanie systemowego okna drukowania wybranych stron z przepisem.
Witam dostałam maszynę ADLER 6019 EUROPE proszę o pomoc jeśli ktoś może mi podesłać jakieś przepisy piekłam już 2 razy i mi nie wychodzi chlebek albo za niski albo zakalec
Proszę spróbować zmniejszyć ilość drożdży. Nie znam tego modelu więc trudno mi ocenić jak się sprawdza, ale nasze przepisy powinny być ok.
też mam adler i u mnie nie działa lampka i też nie daje sygnałów,czy coś z nią nie tak?
Ja niestety nie jestem w stanie pomóc, ale może warto poszukać odpowiedzi w instrukcji sprzętu lub autoryzowanym serwisie.
Witaj. Rozwiązałaś problem bo mam podobnie? Chleb wychodzi niski i zakalcowaty i twardy jak cegła.
Czy ciasto wyrasta? Czy opada podczas pieczenia?
Czemu opada podczas pieczenia?.
Cały czas wyrasta a w momencie gdy automat zaczyna piec to delikatnie opada.
Przy automatach należy pamiętać, by bezwzględnie nie otwierać pokrywy od momentu zakończenia cyklu wyrabiania ciasta. Jeśli to nadal nie pomaga, należy zmniejszyć ilość drożdży
Piekłem chleby z niemieckich mieszanek z LIDLa. Były wyrośnięte i OK. Z polskich mieszanek np. Polskich Młynów chleby są o połowę niższe. Próbowałem różnych wariantów, ale bez skutku. Wagowo są ok, ale nie wyrastają. Też chciałbym wiedzieć, jaka to przyczyna. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.
Mąki różnych producentów mają różną zawartość mikro- i makroelementów wynikające np z różnych odmian ziaren. Dlatego różnie na nich wychodzą wypieki, stąd także różnice w ilości np dodanych płynów, czy czasy wyrastania.
Wode dodawać letnia rozumiem czy taka z dzbanka ktora ma temp pokojawa? A ziarna kiedy dorzucić odrazu przed mieszaniem czy w trakcie mieszania.
W obu przypadkach wszystko się uda. Letnia woda (taka, około 30 stopni C) odrobinę przyspiesza wyrastanie ciasta, co przydaje się w chłodnej kuchni. Na ogół woda w temperaturze pokojowej wystarczy, a w upalne dni sprawdzi się też zupełnie zimna. Ziarna można dodać na początku zagniatania.
W przepisie nie ma cukru. Czy nie jest on konieczny do tego, aby drożdże zaczęły działać? Trochę się boję, że bez cukru chleb może nie wyrosnąć….
Nie ma potrzeby dodawania cukru. Drożdżom wystarczą cukry występujące w mące, a chleb dzięki temu jest bardziej wytrawny w smaku.
Dodałam łyżkę cukru, zmniejszyłam ilość drożdży do 4g. Wyszło super
Witam. Co można zrobić żeby chleb był mniej tęgi?
Co ma Pan na myśli pisząc tęgi? Jeśli chodzi o kaloryczność chleba to trudno go „odchudzić”. W tym przypadku można zrezygnować z oliwy, która realnie wpływa na kaloryczność. Dobrym sposobem jest też wykorzystanie przepisu na pieczywo ciemne, z mąki z pełnego przemiału. Taka zmiana nie wpłynie na zmniejszenie ilości kalorii, ale taka mąka ma więcej mikro i makroelementów, co pozytywnie wpłynie na organizm.
Witam. Tego oznacza dla mnie zbity, ciężki.
Odpowiednio wyrośnięty i pieczony we właściwym momencie nie będzie zbity, ani ciężki.
Mój pierwszy chleb z maszyny (Tefal)
Wyszedł pyszny ,rewelacja ,dodałam do niego suszonego tymianku ,no niebo w gębie. Dzięki
Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! Chleb z nutą tymianku – pycha!
Chciałabym upiec w automacie chlebek
z maki żytniej jakie proporcje składników powinnam zastosować.
Proszę skorzystać z tego przepisu https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/
Ciasta z samej mąki żytniej nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia się składników. Należy więc odpowiednio ustawić program.
Polecam też stopniowo dodawać wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Myślałam o upieczeniu chleba żytniego ale w automacie a nie w piekarniku.
Proszę upiec w automacie z takimi zmianami jak napisałam, nic nie stoi na przeszkodzie, by tak zmodyfikować przepis, który podałam. Zwykły program do wyrastania i pieczenia, ale ze skróconym wyrabianiem.
Witam, czy automat rasell hobbs piecze tez chlebek od góry? Ja mam automat z Lidla i wierzch chleba po upieczeniu jest całkiem blady. Poprzednio miałam inny automat i także był ten sam problem. Bardzo proszę o odpowiedź 🙂
Nie wiem jak w praktyce sprawdza się automat, o którym piszesz, ale z zasady żaden wypiekacz nie posiada funkcji pieczenia od góry. Problem zminimalizuje bezwzględne powstrzymanie się od otwierania pokrywy, ale tak czy inaczej chleb będzie jaśniejszy w tej części.
Tanie automaty mają to do siebie, ze są kiepskiej jakości. Wykonane z byle jakich materialow, a to wiąże się z temperaturą w środku i stratami ciepla. Temperatura w środku jest duuuzo ponizej wymaganej, zatem mozna zapomniec o przyrumienionej skorce. Tefal ma to do siebie, ze ma 2 grzalki, jedna na dole drugą powyzej polowy wysokosci komory pieczenia, co daje efekt taki ze w gornej części jest wyzsza temperatura niz w chinskiej tandecie za 200 pln. Pieklem w automacie z Lidla i Tefalu, na tych tej samej mące (750) i reszcie skladników, i chleby wyszły rózne. Z lidlowskiego zawsze blady, niedopieczony, nawet jesli sie wydluzy czas pieczenia o 15 minut czy wiecej, z Tefala – ze skorka brązową. W najblizszym czasie sprawdze termometrem szpilkowym temperatury w obu automatach, ale juz widac ze Tefal ma wyzsza temperature pieczenia. Co tanie – to drogie i do kitu, chcialoby się rzec. Jedno jest pewne. W trakcie pieczenia, zwlaszcza w fazie wstępnej, czyli przez pierwsze 30 minut absolutnie nie wolno podnosic pokrywy, i wpuszczac zimnego powietrza do srodka.
Przy tych proporcjach, chleb wyszedł pięknie, za pierwszym razem 🙂
Mamy dużą rodzinę i będziemy piec chleby z 1kg mąki.
Wystarczy ilości przeliczyć proporcjonalnie, czy jakoś inaczej?
Mąka 1kg
Woda 600ml
Drożdże 13g
Sól 3lyzeczki
Olej 3 łyżki
Proporcjonalnie przeliczone składniki będą idealnie odmierzone. Trzeba tylko ustawić odpowiednio automat.
Dzień dobry
Mój wypiekach ma najniższy poziom 1000
Czy mogę tak ustawić do tego przepisu?
Nie powinno być problemu. Można co najwyżej 10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić, czy chleb nie jest przypadkiem gotowy.
Witam w przepisie jest podane ustawienie na 700g co w przypadku gdy mój automat posiada 450g 680g 900g
680 będzie w sam raz.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Skorzystac z wiedzy nabytej w szkole podstawowej i przeliczyc do wartosci jakie posiada automat. W przypadku 680 roznice pomiedzy 680 a 700 sa tak male ze nie warto sobie nawet zaprzątac tym glowy. A do 900 przeliczyc. To nie jest trudne. Matematyka na poziomie 5-6 klasy szk. podst.
Witam. Czy do prostego przepisu na chleb z automatu mogę zamiast mąki pszennej użyć orkiszowej (wszystko w tych samych ilościach)?
Jasna mąka orkiszowa idealnie zastąpi mąkę pszenną. Orkisz czasami mocniej chłonie płyny, ale na 95% nie będzie trzeba dolewać więcej wody.
Witam czy do tego chleba mogę dać mąkę Basia pszenna typ 405
405 to mąka typowa pod biszkopty i lekkie ciasta. To nie jest tak, że chleb zupełnie nie wyjdzie, ale polecam użyć mąki o wyższym typie np 500-550 co najmniej.
Czyli mogę ją użyć
Chleb będzie bardziej „puchaty” – jak chałka, mniej pożywny i być może zajdzie konieczność dodania mniej płynu o jakieś 30-50ml w zależności od chłonności mąki. Nadal sugeruję, że powinno się piec chleby z mąk do tego dedykowanych, ale decyzja należy do Pana.
Wczoraj upiekłam chleb na mące 550, bez żadnych modyfikacji i….wyszedł 🙂
Maszynę kupiłam całkiem niedawno i z żadnego przepisu do tej pory chleb nie wychodził ani puszysty ani smaczny. Byłam rozczarowana i myślałam, że kupno maszyny było jednak inwestycją nietrafioną. Pani przepis znalazłam przez przypadek, poczytałam trochę komentarzy i innych informacji na stronie i postanowiłam spróbować. Chlebek wyszedł lekki, puszysty, wyrośniety, smaczny. Bardzo dziękuję za przepis i za tą stronę, bo jest bardzo przydatna 🙂
Automaty do chlebów to taki produkt, który ma tyle zwolenników, co przeciwników 🙂 Wygląda na to, że po prostu trzeba trafić na swój przepis. Cieszę się, że Pani się udało 🙂
Dzień dobry. Czy mogę użyć mąki typ 550, ile wówczas muszę dodać wody?
Można użyć 550. Ilość wody nie powinna się zmienić.
Dzień dobrze, serdecznie dziękuję za przepis. chlebek wyszedł znakomicie.bardzo długo szukałam odpowiednich proporcji, wciąż było coś nie tak po upieczeniu. Tym razem , wg Pani przepisu chlebek upiekł się bez zarzutu, poprostu genialny. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Basia
Bardzo się cieszę 🙂 Mamy jeszcze kilka innych przepisów na chleby z wykorzystaniem automatu. Wszystkie równie pyszne 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Chlebek rewelacja😍 Połowa zniknęła zanim zdążył na dobre ostygnąć😝 Jak przeliczyć porcje, gdybym chciała upiec do wagi 1000 i 1500g?
Bardzo się cieszę, że chleb się udał. Aby zwiększyć bochenek, należy procentowo zwiększyć ilość składników lub wspomóc się naszym przelicznikiem https://smakowitychleb.pl/przelicznik-foremek/
Szukam przepisu na gracham z maszyny
Tefal
Bezpośrednio na graham nie mamy jeszcze w naszym zbiorze, ale proponuję zastąpić mąkę orkiszową mąką graham i będzie ok https://smakowitychleb.pl/chleb-pelnoziarnisty-z-automatu/
Dlaczego wszystkie przepisy są bez cukru ???
Do neutralnego w smaku chleba cukier nie jest potrzebny.
Pozdrawiam 🙂
Dzień dobry niestety chleb z mojej maszyny wyszedł kompletnie surowy mimo proporcji i odpowiedniej wagi, użyłem mąki 450 czy to mogło by być przyczyną? Czy następnym razem ustawić na 1000?
Jeśli chleb się nie upiekł, trzeba bezdyskusyjnie wydłużyć czas pieczenia. Rodzaj mąki raczej nie powinien na to wpłynąć, chociaż przy użyciu mąki 450 z dość dużym prawdopodobieństwem w cieście było za dużo wody. Ustawienie na 1000g może pomóc. Warto też przeanalizować proporcje przy zmianie rodzaju mąki.
Wyszedł super w szybkim programie 2h 9 minut 😁Plus się nie lniane i otręby
Pyszne dodatki zawsze są super 🙂 Gratuluję udanego wypieku!
Dając tyle drożdży mnie ciasto szybko wyrastało a później opadało po zmniejszeniu o połowę drożdży chlebek zaczął mi wychodzić super. W instrukcji też mam 3 gramy drożdży.
Sprawdzę dokładnie i w razie czego naniosę poprawki. Pozdrawiam.
Dobry wieczór mam pytanie czy zamiast oleju mogę użyć margaryny?Bo najzwyczajniej w świecie zapomniałam kupić olej🤭
Proszę roztopić margarynę lub masło. Można też użyć oliwy.
Swietny przepis. Pierwsze podejscie, maka orkiszowa jasna (630) i sukces! Pyszny chlebek z chrupiaca skorka.
Wspaniale! Bardzo się cieszę, że chleb upiekł się tak perfekcyjnie 🙂
Zrobiłam również z takiej samej mąki i w końcu mam swój chleb idealny
Witam . Jestem początkujący w wypiekaniu 🙂 O ile zwiększyć ilość wody przy zastosowaniu mąki pszennej chlebowej 750 ?
Zazwyczaj jest to około 10% przy mąkach podobnej jakości.
Ja daję 500g mąki 750 , 0,33l wody, 3g drożdży, łyżeczka soli, łyżka cukru 1,5 łyżki oleju chlebek wychodzi jak lala.
Brzmi dobrze i co najważniejsze – udaje się 🙂
Przepis super, ale mój chleb wygląda fatalnie :'( pomimo identycznego składu i czasu wypiekania. To już moja 10 próba i jestem załamana. Chleb nie wyrasta na całą formę tylko na pół, z wierzchu jest blady i płaski a nie taki piękny jak Pani. Jestem załamana. Szkoda, że nie mogę przesłać zdjęcia. Mam wypiekacz Russell Hobbs i nawet gdy robiłam dwukrotnie chleb razowy według przepisu i filmiku z ich strony to wyglądał tak samo, wysoki do połowy formy i w dodatku zakalec. Ratunku!
Trudno ocenić mi, co mogło pójść nie tak, bo nie mam doświadczenia z tym automatem. Jeśli chleb jest płaski z wierzchu, można by przypuszczać, że zbyt długo (lub zbyt szybko się to stało) wyrastał, chociaż przy podanych proporcjach powinno być ok. Proszę nie dolewać letniej wody, tylko chłodną, ewentualnie zmniejszyć nieco ilość drożdży. U mnie chleb też nie wyrasta do brzegów formy, dopiero podczas pieczenia.
Ja również mam wypiekacz Russell Hobbs i nie mam problemów, choć skórka nawet przy maksymalnym ustawieniu wychodzi zaledwie złota, ale najwidoczniej „ten typ tak ma”… Chleb wychodzi elegancko. Może trzeba jeszcze raz ustawić wielkość bochenka, ja tak robię – dla „spokojności ducha” i chleb się udaje
Wiele automatów do chleba ma tę przypadłość, że nie rumieni bochenków od góry. Tak dzieje się niestety dlatego, że od góry nie ma żadnego grzania i jest stosunkowo łatwy dostęp chłodnego powietrza. Otwierania pokrywy w trakcie trwania cyklu tylko potęguje ten efekt.
Rewelacja 🥰
Nie chwaląc się to mama wieloletnie doświadczenie w wypieku chleba. Robiłem ręcznie aż znudziło mi się wielokrotne rozciąganie ciasta, bałagan w kuchni i średnie efekty. Kupiłem maszynę z 15 lat temu
efekty były mizerne Jednak uparłem się i udało mi się kupić maszynę której forma przypomina normalny chleb. Aby chleb z ” maszyny” się udał należy :
– pierwsze zmieszanie składników dokonać poza maszyną. Mieszam ca 4 minuty dopiero PO TYM
wrzucić do pojemnika automatu i wystartować
– po ca 35 minutach odsunąć ciasto i wyciągnąć mieszadełka / nie będzie potężnych dziur od spodu/
– NAJWAŻNIEJSZE !! kiedy program zbliża się do momentu zaczęcia wypieku / ca godzina przed zakończeniem/ WYCIĄGNĄC POJEMNIK z automatu i wsadzić do nagrzanego PIEKARNIKA !!
Efekt jest piorunujący . Koniec z niedopieczoną , trupio bladą górną częścią. Otrzymujemy super wypieczony piękny pachnący chleb.
Reasumując: dodatkowej pracy ca 4 minuty, czysto w kuchni i efekt znakomity.
PS
robię chleb pszenno żytni na zakwasie. Przy robieniu zakwasu większość z nas ma problemy z utrzymaniem odpowiedniej temperatury. Podaję proste rozwiązanie. Kupić np. na licytacji
używaną GRZAŁKĘ do akwarium. Wsadzić składniki zakwasu do pojemnika i dalej do wody, której temperaturę reguluje grzałka. U mnie temp. się waha 27-30 stopni.
Życzę sukcesów.
Bardzo interesujące metody. Ważne, że są dobre efekty 🙂
Mam nadzieję że wypiek bez rybek akwariowych
Polecam po wypieczeniu zwilżyć skórkę woda mlekiem.
Przyznam, ze do przepisu podeszlam sceptycznie. Nieskomplikowany, malo skladnikow, gdyby tak naprawde wygladalo pieczenie chleba kazdy by mial w domu maszyne… w pospiechu jednak musialam ochrzcic swoj nowy automat i.. wyszlo idealnie!
Witaj, w mojej maszynie najniższa waga to 1000 -może być czy powinnam zwiększyć proporcje? Do wyboru jest jeszcze 1250 i 1500 – maszyna z Lidla. Dopiero dostałam – uczę się 😉
To wybieramy najniższą wagę, tutaj chodzi tylko o moc automatu, więc z ciastem się nic nie stanie 🙂
Wyszedł pyszny, ładnie wyrośnięty chlebek. Dziękuję za przepis 🙂
To jest cudo! Przepis genialny.
Przepis do bani totalna kicha nic nie wyszło
A innym wychodzi 🙂
Jest takie powodzenie „złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy”.
Dzień dobry. Czy mogę użyć mąki 1050?
Można spróbować, ale będzie trzeba dać więcej wody (może nawet o 100 ml), bo to mąka o wyższym typie, więc pochłania więcej płynu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam, dodałam więcej wody. Wyszedł super:)
Dziękuję i pozdrawiam.
Tosiu, bardzo proszę o pomoc. Ze względów zdrowotnych u mnie wchodzi w grę tylko mąka w typie poniżej 1850 albo 2000 bez żadnej domieszki niższego typu. 2x do tej pory piekłam wg przepisu w automacie i za każdym razem ciasto niby wyrastało, ale finalnie opadał środek…. W smaku był pyszny, i mimo to wypieczony. Chciałabym upiec jakiś prosty chleb który w końcu mi nie opadnie. Czy jeśli zamienię mąkę podaną tu w przepisie na pszenną 2000 to proporcje innych składników się zmienią?
Jak ciasto opada to nie jest to kwestia mąki, tylko za dużej ilości drożdży.
Jeśli wykorzysta Pani mąkę pszenną razową to będzie trzeba zwiększyć ilość wody, bo im wyższy typ mąki, tym potrzeba więcej wody.
Dziękuję za przepis, upiekłem z niego cztery chleby (w automacie z lidla). Po upieczeniu chlebki szybko znikają i trzeba znowu piec 🙂 Pozdrawiam
Witam.
Bardzo dziękuję za ten przepis. Jest super. I chleb z automatu wychodzi piękny. Teraz na koniec wyjmuję go i piekę w piekarniku. I smakuje jak z najlepszej piekarni. A ja nic nie muszę zagniatać i ręka po operacji się nie męczy. Przepis jest zupełnie inny niż w instrukcji od automatu.
Pozdrawiam .
Ps. Jesteście moją inspiracją. Piekę chleby z Waszych przepisów. Nawet zakwas mam Wasz.
Super, bardzo się cieszę!
Życzę samych smakowitych wypieków 🙂
Bardzo dziekuje za odpowiedz i rade Kupilam jeszcze taka razowa make typ 2000 ale nie mam odwagi upiec z niej bo to juz inne proporcje .
Ja zatrzymalam sie na pieczeniu chleba z w/w przepisu Wychodzi naprawde dobry .Troszke sie kruszy ,czyli musze cos dopracowac ,ale ten przzpis odpowiada mi najbardziej.Dodaje ziarno slonecznika i dyni .Terraz mysle wypróbować z innej mąki.
Jeśli dodaje Pani ziarna to trzeba dodać więcej wody, wtedy też nie będzie się kruszyć 🙂
Witam. Chleb się udał. Dodałam do niego siemię, słonecznik i cebulkę. Pychotka, a ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia to teraz szukam następnego sprawdzonego przepisu na chleb tylko tym razem zdrowszy, np z mąki orkiszowej lub coś w tym stylu. Pozdrawiam
Super, trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Witam serdecznie Podam przepis od koleżanki który trochę modyfikuję tzn uczę się ,bo maszyne mam i używam od tygodnia i tak
300ml letniej wody
20g oliwy z oliwek
12g soli
łyżeczka cukru pudru
5g suchych drożdży
mąka 450g[ta z biedronki do chleba i ciast drożdżowych
przy pierwszym pikaniu dodaję nasionka chia ,słonecznik,siemię lniane
po modyfikacji bo jednak wolę ciemniejszy chleb i tak będe metoda prób i błędów próbowała
więc wszystko jak u góry tylko dzisiaj dałam 80g maki orkiszowej i reszte mąki tak żeby finalnie było 450g to wszystko pieke na programie pierwszym z waga 750g a później dopiekam na programie 12[około 15-20min] bo mimo ustawienia na ciemny wypiek góra chleba jest bardzo jasna a jak dopiekam to skórka ma złoty kolor i jest chrupiaca i jak w odpowiednim czasie wyciągnie sie mieszadełka do dziurki są naprawdę małe – to tak dla Pani Tosi .Jedyny problem to taki że ciągle chleba jest mało [jest nas 5 osób]
Jutro będę próbować Pani przepis 🙂
pozdrawiam serdecznie
Pani Tosiu, dziękuję ?
To mój debiut na takim sprzęcie, a i w ogóle jestem kompletnym ignorantem kuchennym. Mimo to zaryzykowałem i… udało się ??? Rodzina ma bohatera we własnym domu ?
Muszę jednak zejść na ziemię i opowiedzieć co mnie spotkało. Otóż postanowiłem z Pani przepisu zrobić podwójne proporcje. Wszystko x2 oprócz drożdży! Jakby tego bylo mało, zaczyn potraktowałem jak drozdże suche i wlałem na mąkę! Wiem,wiem… prosze mi tego oszczędzić….Widocznie taki byłem przejęty. Zaczyn zrobiłem ze świeżych (również wg Pani przepisu ). Dałem 14gr. Mimo ewidentnie małej ilości tych drożdży ciasto niemal się przelało z formy.
Dzisiaj powtórzylem pieczenie ale zmniejszyłem drożdże do 12g. Tym razem wlałem przed mąką ? I co? Wyrosło ponad formę, i przelało się na grzałki!
Proszę poradzić czego mam za dużo?
Poza tą wpadką, chlebek i tak jest pyszny ?
Pozdrawiam serdecznie.
Cieszę się, że udało mi się zachęcić do pieczenia samodzielnie chleba./10
Proponuję jednak wykorzystywać do pieczenia w automacie suszonych drożdży. A jeśli świeżych to trzeba je dawać zdecydowanie mniej, w takim wypadku działa inny przelicznik. Myślę, że ograniczyłabym się do 10 g, czyli 1/10 klasycznej kostki (niektórym się myli i dają całą). Nie wlewałabym też samego zaczynu bez mąki. Generalnie przy automacie zaleca się raczej suszone drożdże.
Tyle na szybko mogę doradzić. Udanych wypieków 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie mieszkam w kraju więc z różnych powodów trafiam tylko na drożdże świeże i tak na razie zostanie. Będę w takim razie zmniejszał ich ilość aż do skutku.
Pomyślałem o zmniejszeniu wagi mąki ale raczej nie o to chodzi gdy wszystkie składniki podwoiłem (?) Pozdrawiam.
Za duzo drozdzy. Na 550 gramow maki 2,5 grama suszonych jest w sam raz. Troche wiecej trzeba dac przy chlebach ciezkich, z nasionami i przy ciescie drozdzowym. Wody tez za duzo o 50 ml.
Ilość drożdży i płynu zmienia się nie tylko w zależności od mąki, ale także efektu jaki chcemy uzyskać. Nie ma uniwersalnej zasady i na pewno świat i wypiekanie chleba nie kończy się na Pana punkcie widzenia 🙂
od 2 miesięcy piekę codziennie 1 – 2 chleby w automacie z lidla – początkowo z mieszanek z tego sklepu, ale mam daleko i dlatego sama zmodyfikowałam kilka przepisów a bazą do każdego prawie chleba jest taki mój przepis
300 ml – kubek – letniej wody
750 ml mąki pszennej
300 ml mąki żytniej
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki gotowego zakwasu bio kupionego w market point za 12 złotych – starcza przeciętnie na kilkanaście chlebów
1/3 kostki drożdży
program nr 1 waga 1000g duże wypieczenie skórki,
na początku wrzucam ziarna, a po ostatnim mieszkaniu – jak zostanie do końca ok.1 godz 20 minut wyciągam mieszadełka, formuję chlebek, który jeszcze dalej chwilę rośnie i potem się piecze
robię różne chleby – mąki mieszam nawet żytnią z pełnoziarnistą i razową ale zawsze jest to ok 3,5 kubka mąki – przy całkowicie żytnich dodaję więcej zakwasu o 2 łyżeczki i drożdży daję pół kostki
do chleba z przewagą pszenicy daję kminek lub czarnuszkę lub ziarna dyni a do żytniego słonecznik, siemie lniane, orzechy, i wtedy ciemny cukier trzcinowy, piekłam też ciemne pieczywo na słodko z rodzynkami, żurawiną, daktylami
coraz bardziej jestem zadowolona z moich wypieków, czasem kogoś obdaruję takim chlebkiem, jest niepowtarzalny
po pierwszym mieszaniu sprawdzam tylko konsystencję ciasta, jak robię coś nowego i wtedy dodaję albo mąki albo wody
potem chlebek stygnie na ruszcie
taki chleb zostaje świeży nawet 3 – 4 dni, można go też zamrozić
jak trzymałam się dokładnie przepisów to raz coś wyszło a potem dokładnie tak samo robiony chleb np. opadał czy był niedopieczony
a chleb opada jak jest za dużo drożdży, on rośnie szybko, dlatego w moim chlebie pszennym zmniejszyłam ilość drożdży w stosunku do przepisów z jakich korzystałam – chleb jest niższy ale kształtny i nigdy nie zapada się
Witam. prosze o porade co rabie zle. Daje poprawne proporcje a chleb po upiczeniu sie zapada. Zaznaczam ze zakalca nie ma. Pozdraeiam
Dzień dobry,
Chleb zazwyczaj zapada się jak jest w cieście za dużo drożdży lub wody. Na pewno proporcje bez zmian?
Witam, diękuję za odpowiedż. Po nastepnym wypieku podzielę się wynikiem. Pozdrawiam.
Zapomniałem o 2 płaskich łyzeczkach soli ziarenkach siemie lniane ,słonecznik,pestki dyni .
Ja piekę w maszynie z Lidla .1 program średnie spieczenie waga 750g.Chleb piekę 330ml maślanki 1jajko 2łyżki oliwy czsem 1łyżeczka octu 330g mąki chebowej pszennej 100gżytniej chebowej 720 i ok.70-100g mąki żytniej razowej suche drożdze 7g.Wychodzi z foremki jest b.dobry ale kruszy się trochę.
A czy mąka pszenna chlebowa razowa typ 1850 się nada do tego przepisu?
Pozdrawiam
Marta
Niestety w tym przepisie nie, trzeba by dodać więcej wody, dużo się pozmienia, przy wypiekach z automatu trudno o takie modyfikacje 🙂
Pozdrawiam
Czyli lepiej dac zwykla pszenna (nie mam chlebowej niestety), typ 550
Typ 550 da radę 🙂
No wyszlo super!
Chlebek upieczony i prawie zjedzony. Mój chleb musiałam niestety dopiekać, bo po upieczeniu był prawie biały, choć miałam nastawione na średnie wypieczenie skórki. Nie wiem dlaczego skórka jest tak twarda, może przez dopiekanie? Twarda ale chrupiąca. Następna będzie chałka, pozdrawiam.
Hm to dziwne, a inne wypieki wychodzą z automatu rumiane?
Witam od tygodnia piekę chleb według tego przepisu.Za każdym razem jest przepyszny.
Chleb jest pyszny ale dla mojej rodziny za mały .Jakie proporcje dać i na jaki program aby był duży?
Zwiększyłabym po prostu składniki razy dwa 🙂
Program klasyczny, ale to też zależy od automatu, trzeba po prostu ustawić większą wagę, jeśli jest w maszynie taka opcja.
Wyszedł bez problemu,prosty pyszny chlebek i to z mąki chlebowej angielskiej ,dziekuje bardzo:)
Super, oby takich wypieków więcej 🙂
Witam zakup automatu do chleba panasonic i pierwszy test . Chleb udany ale jak na moj gust faktycznie strasznie zbity z poczatku myślaĺem że zaklalec ale jest ok . Mąka pszenna chlebowa 750 młyny wodne teszta weług przepisu z mała zmiana drozdze prawdziwe nie w proszku dałem 25 gram bo to chyba odpowiednik 7 g suchych. Cis chyba z proporcja wody jest nie tak za mała i mocno czuc drozdzami chleb za dużo ? Prosze o porade dziekuje .
Dzień dobry,
Mocno czuć drożdżami i chleb jest zbity, bo na taką ilość to zdecydowanie za dużo drożdży! 15 g to zdecydowany max i wcześniej trzeba zrobić jeszcze zaczyn. czy automat, czy nie, trzeba się trzymać takich zasad.
Tutaj wskazówki o przeliczaniu oraz jak się robi zaczyn.
https://smakowitychleb.pl/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
A jak z chlebów z automatu polecam ten przepis https://smakowitychleb.pl/chleb-wiejski-z-automatu/
Pozdrawiam 🙂
Witam, proponuję zamiast oliwy dodać roztopione masło. Zapach, który rozchodzi się w trakcie pieczenia jest nie do przecenienia! A i smak ciekawszy. Pozdrawiam
To może być każdy tłuszcz, do wyboru do koloru, olej rzepakowy, oliwa, topione masło, czy olej kokosowy. Kto co lubi 🙂
Ja dodaję do wypieków różnie, zależnie od efektu jaki chcę uzyskać.
Witam. Wlasnie upiekłam drugi mój chlebek w życiu. I o dziwo? … Wyszedł ? Mam tylko jedno „ale”. Czy chlebek zawsze wychodzi tak kruchy i dość „zbity”? Moze ja cos robie nie tak? Bardzo prosze o podpowiedz. Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Niestety te chleby z automatu nie wychodzą tak elastyczne i sprężyste jak z piekarnika, ale nie powinien się kruszyć. Proponuję zwiększyć ilość płynu o 50 ml, to może pomóc 🙂
Dziś mój czwarty w karierze chlebek z maszyny takiej z lidla, upieklam ten z pierwszego przepisu prosty chleb z automatu i wyszedł najlepszy że wszystkich!jutro próbuje chałke dziękuje i pozdrawiam
Super, mam nadzieję, że inne wypieki będą równie udane 🙂
Wspaniały, już prawie płakałam że nic mi z tego pieczenia nie wyjdzie , że do dupy ta maszyna i pieniądze wyrzucone w błoto. Znalazłam ten chleb i znów uwierzyłam w siebie (a raczej w maszynę). Mam tylko pytanie czy chlebek też by się tak pięknie udał jak bym zamieniła dwie łyżki mąki pszennej na żytnią razową? Troszkę by się zmienił ale nadal byłby pyszniutki ? jak Pani sądzi?
Cieszę się, że przepis się sprawdził i wypiek się udał 🙂
Na blogu mamy jeszcze kilka innych przepisów na chleb z automatu, zachęcam do zapoznania się z działem: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
Z mąki żytniej razowej wypieki drożdżowe raczej nie wychodzą, to mąką przeznaczona do chlebów na zakwasie, ale dwie łyżki w cieście niewiele zmienią, praktycznie nic, więc można 🙂
Fajny przepis na szybki i prosty chleb z automatu. W czasie weekendu zrobię eksperyment, czy to samo ciasto upieczone w piekarniku da lepszy efekt i smak niż chleb z automatu?
Dzień dobry!
Tak, myślę, że w piekarniku chleby wychodzą jednak lepiej, są bardziej kształtne i chrupiące, a do tego nie mają od spodu dziury.
Mamy jednak na blogu cały dział z przepisami na wypieki drożdżowe, więc nie ma potrzeby modyfikowania tego przepisu. Na pewno znajdzie tutaj Pani coś dla siebie: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-drozdzach-spozywczych/
Pozdrawiam 🙂
Witam, upiekłam chleb jako mój pierwszy wypiek z automatu – jest dosłownie na górze biały, na bokach delikatnie „żółtawy”. Program 1 – normalny, stan zrumienienia – średni, Automat z Lidla. Mąkę dałam wrocławską typ 500.
Co robię źle?
Dziękuję za pomoc.
Dzień dobry,
Trudno jednoznacznie stwierdzić, musiałaby być z Panią w kuchni i śledzić każdy ruch. Czy składniki zostały dodane w poprawnej kolejności. Drożdże były suszone? Używa Pani wagi kuchennej?
Co do samego automatu, każdy ma trochę inny program, warto to obadać i dostosowywać przepis do swojej maszyny. Średni stan zarumienienia nie powinien doprowadzić do bladej skórki, więc coś poszło nie tak. To był pierwszy wypiek w tym automacie? Może się słabo nagrzał i trzeba mu dać kolejną szansę.
Pozdrawiam.
I wyrabiałam, i piekłam w automacie. Wyrabiałam na programie do wyrabiania chleba zaczynowego. Piekłam na programie do wypiekania. Nie chciałam jednego programu, który wyrabia i piecze zaraz potem. Kolejność składników jak w przepisie. A wypieczenie średnie, które później zmieniłam na duże. Myślę, że gdybym wybrała jeden program, który sam po kolei najpierw wyrabia potem piecze byłoby ok zamiast rozdzielać na dwa programy i samemu określać czas pieczenia. 🙂 Dziś upiekłam drugi drugi inny chlebek z Pani przepisu. Napisze w komentarzu do niego.
Też mi się wydaje, że w z jednym programem nie byłoby problemu 🙂
Nawet najdroższy automat jest za głupi aby upiec chleb.Tak jak Pani Ani piekę chleb przy pomocy automatu.Po zakończeniu wyrabiania wyjmuję mieszadło a ok 10min przed końcem wyrastania przyklepuję łyżką drewnianą i nadaję mu odpowiedni kształt. Piękę w automacie.
Dziś upiekłam chleb z tego przepisu. Pierwszy raz wyrabiałam w automacie do chleba, bo mam go od tygodnia i szukałam prostego przepisu. Chleb chyba się udał, bo dzieci chętnie go jadły. I ja też 🙂
Mam tylko pytanie: jak poznać, że chleb jest już upieczony. Wydaje mi się, że mój jest zbyt spieczony. Trzymałam go 70 minut, bo bałam się, że się jeszcze nie upiekł. Był pęknięty, ale blady.
Czytając Pani komentarz nie jestem pewna czy wyrabiała Pani tylko ciasto w automacie, a piekła w piekarniku, czy od początku do końca tylko w maszynie? Ten przepis powstał z myślą o pieczeniu go w maszynie, a wiele zależy od umieszczenia w poprawnej kolejności składników oraz ustawień automatu.
Jaki program Pani nastawiła? Może sposób wypieczenia był na 1 poziomie? W większości automatów można to ustawić, ale był bardziej przypieczony.
Pozdrawiam 🙂
Wczoraj upiekłam chlebek z tego przepisu. Dodałam jednak jeszcze łyżeczkę cukru i zamiast drożdży z torebki dałam normalne. Chlebek się udał i jest przepyszny pozdrawiam
Cieszę się, że się udał, dzięki za komentarz i pozdrawiam 🙂
Jakość chleba w dużej mierze zależy od mąki, ta sklepowa nie zawsze się nadaje. Bardzo ważna jest też odpowiednio dobrana ilość wody i soli. Każdy młyn produkuje inną mąkę, trzeba eksperymentować. Każdorazowo zapisać ilość dodanych składników i otrzymany efekt. „Praktyka czyni mistrzem” – jak mówi przysłowie.
Wiadomo, że mąka z młyna będzie w większości przypadków lepszej jakości, ale nie przesadzałabym w tym temacie. Lepiej upiec domowy chleb ze sklepowej mąki niż kupić gotowy, bo trudno o dobry nawet w piekarniach.
Jeśli chodzi o różnice w mąkach, owszem, ale dlatego też mąki określa się szczegółowo typem, aby zaznaczyć ich sposób zmielenia. Są to drobne różnice, a proporcje zazwyczaj pozostają takie same. Ostatecznie najlepiej kontrolować konsystencję ciasta w trakcie wyrabiania. Oczywiście w automacie jest to mało możliwe, właśnie dlatego nie polecam wypiekania w maszynie. Znacznie lepsze chleby wychodzą spod rąk i pieczone w piekarniku.
Pozdrawiam.
Tosia, my tu o wypiekach z automatu a ty wylatujesz o chlebie spod ręki! nie po to dyskutujemy o przepisach na chleb z automatu żeby się filozof wychylał z mądrościami nie na temat! równie dobrze można powiedzieć, że najlepszy chleb jest od pana Bronka z piekarni albo z angielki babci Jadwigi! Jeżeli wymieniamy się doświadczeniami o przepisach do automatów to proszę na temat bez dywagacji bez sensu o innych chlebach. Amen!
Czy można upiec chleb w automacie z mąki jaglanej? Ten sam przepis tylko zamiast pszennej dodać jaglaną ewentualnie mąkę quinoa??
Raczej się nie uda. Proponuję wykorzystać przepis na bezglutenowy chleb i po prostu upiec go w automacie, ale według takich proporcji 🙂
No cóż czytam juz drugi dzień, i w koncu zabieram się za pieczenie pierwszy wypiek to był zakalec…nie poddaje się
Hm, czy użyła Pani suszonych drożdży? jakie były ustawienia w automacie, program, waga i sposób wypieczenia?
Chciałabym jakoś pomóc, aby chleb się udał, ale ciężko mi wyłapać co dokładnie mogło pójść źle.
Pozdrawiam i powodzenia następnym razem 🙂
Przepis jest super Moj ulubiony Jestem dumna ze sama sobie pjeke chlebek.Tosia zapodaj jeszcze jakis przepis moze z innej maki ? Zeby nie jakis udziwniony tylko rownie prosty ,,w obsludze,, jak ten wyzej Dzieki.pozdrawiam.
Przyznam szczerze, że rzadko piekę w automacie, ale postaram się za jakiś czas coś przygotować. Mogę podpowiedzieć, że ten przepis można łatwo zmodyfikować. Zamiast wody można dać mleko, a zamiast mąki pszennej – mąkę orkiszową jasną, proporcje bez zmian 🙂
Dzieki bardzo Tosia . Powiem tak.Zrobilam z dodatkiem maki wlasnie ciemej razowej 2000 i wyszedl bardzo ubity .Teraz dodam wiecej wody /mleka moze sie uda.pozdrawiam.
Przy razowej koniecznie więcej płynu 🙂
Mój chleb z automatu wychodzi jak by był niedopieczony co robić już 3 razy robiłam podejscie
Hm, dziwna sprawa. Proponuję sprawdzić inny program i inny przepis, może automat nie działa jak należy.
Nie wiem co Pani dodaje do chleba, ale mi prawie automat rozwalilo, ciasto bardzo gęste i automat nie wyrabia, bo aż motylki wyskakują, jestem w trakcie wyrabiania ciasta, i co dalej?
Nie dodaję nic więcej niż w przepisach, bo czemu miałabym to robić? 🙂
A z innym ciastem automat sobie radzi? Może to kwestia nastawienia programu lub usadowienia tych motylków do wyrabiania, bo proporcje ciasta są ok. Chyba że to kwestia braku wagi kuchennej i się zaburzyły proporcje?
WItam, dopiero zaczynam „przygodę” z pieczeniem chleba (na razie w wypiekaczu). Proszę mi podpowiedzieć, jak przeliczyć proporcje składników, jeśli chcę upiec chleb o wadze 1300g (automat ma dwie opcje: 900 i 1300g).
Pani przepis jest na mały chleb o wadze 700g. Czy jest jakaś zasada wg której powiększa się ilość składników?
W takim przypadku podwoiłabym porcję. Te opcje w automacie są umowne, więc różnica 100 g nic nie zmieni 🙂
p. Moniko. Piekę długo z automatu, moje rady i przepis. Mąka wypróbowana to poznańska. Szybki przepis: 405 ml wody (przegotowana letnia), 2 łyżeczki soli, 1 łyżka cukru (najlepiej brązowy) 560 g. mąki poznańskiej i 130 g mąki żytniej, 2 łyżeczki suchych drożdży, 60 g drobno posiekanych orzechów włoskich.
Obie mąki dokładnie mieszam i przesiewam przez sito. Do pojemnika woda,sól, cukier, mąka i koniec drożdże. Program 2, małe spieczenie, waga 1000 g. W trakcie 15 minutowego mieszania wsypywać posiekane orzechy. Po ostatnim 2 minutowym mieszaniu najlepiej wyjąć mieszadła (nie będzie dziur w chlebie) i uformować ciasto. Gwarantuję chleb wypieczony i wysoki. Powodzenia.
Panie Bronku, super przepis! Dzisiaj zrobiłam, nie miałam niestety orzechów i zrobiłam mini modyfikację – dałam mąki pszennej 500 g i 60 g orkiszowej. Wyszedł naprawdę pyszny! Proszę mi tylko powiedzieć, czy można ten chleb też zrobić na zakwasie i jeśli tak to ile gram zakwasu powinnam dać zamiast mąki?
Wyszedł wypieczony, wysoki. I pyszny. Dodałam pestkami dyni. Dziękuję.