Przez całą zimę byłam zdrowa jak ryba, więc na złość los sprawił, że rozchorowałam się w wakacje. Gorączka i złe samopoczucie nie sprzyjają tworzeniu w kuchni nowych chlebów i przyznam szczerze, że nawet nie miałabym tyle siły, by ręcznie wyrobić ciasto, czy uformować bochenek. I właśnie w takiej sytuacji automat do wypieku chleba jest niezawodny.
Obliczyłam proporcje na chleb, zastanowiłam się jakiej mąki chciałabym użyć i postanowiłam dodać do składników tartą marchewkę. Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc uznałam, że taki marchewkowy chleb mi także zasmakuje. Intuicja mnie nie zawiodła, chleb wyszedł interesujący w smaku, a do tego o ciekawym, podwójnym kolorze (widoczne na zdjęciu). Wynika to z tego, że marchewkę dorzuciłam dopiero w drugim etapie zagniatania.
Początkowo planowałam dodać do chleba cynamon, skórkę pomarańczową lub imbir, bo uważam, że świetnie komponują się z marchewką. Ostatecznie jednak postawiłam na prosty marchewkowy smak, a następnym razem spróbuję z którymś z dodatków 🙂
Więcej przepisów na chleby z automatu tutaj. Zapraszam do upieczenia:
chleba pszennego na zakwasie pszennym
Chętnie przeczytam, jak smakowały Wasze domowe chleby z automatu:)
Próbowałaś może piec ten chleb w normalnym piekarniku ? Jeśli tak to ile stopni i jaki czas ?
Pozdrawiam 🙂
Nie, ale dałoby się to zrobić, myślę że 200 stopni – 40 minut.
Na blogu są dwa przepisy na chleby marchewkowe z piekarnika 🙂
https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnisty-chleb-marchewkowy/ i https://smakowitychleb.pl/chleb-marchwiowy/
Mam pytanie odnośnie marchewki czy 200g to będzie ok.1 szklanki startej marchewki?
Niestety trudno mi to oszacować z ciemno 🙂 Przypuszczam, że będą to 2 średniej wielkości marchewki.
Witam, najlepszy chleb jaki upiekłem do tej pory !!! Co prawda marchewke trzeba było wymieszać ręcznie. Nie miałem też mąki typ 650 więc dodałem 150g typ 450 i 150g typ 720. Orkisz miałem też w ziarnach więc musiałem mielić. Długo szukałem tak dobrego przepisu – arcydzieło. Serdecznie dziękuję i polecam !!!
Automat mam od niedawna, a dzięki tej stronie upiekłam już parę chlebków. Ten z marchewką również i jest bardzo dobry w smaku, jak pozostałe a i kolor chlebka też ciekawy.
Super, dzięki za komentarz 🙂
właśnie się piecze
ta marchewka nie chciała się wymieszać – ciasto kulka fajna, musiałam wyjąć i ręcznie zagniotłam
mam ustawione na program podstawowy ponad 3 h
też wyciągam mieszadełko jak skończy już mieszać maszyna – mała dziurka zostaje a nie wielkie i poharatane dziursko
z innych przepisów też korzystam 🙂 ten robię pierwszy raz
A piecze Pani czasem w piekarniku, czy tylko w automacie? Bo ja chętnie bym przekonała, że jednak warto w piekarniku.
Tymczasem czekam na wrażenia jak się udał ten wypiek i pozdrawiam 🙂
Ja,dokładnie 2 h przed wyjęciem chleba z pojemnika usuwam mieszadła i chleb jest mniej „pocharatany”od spodu
Piekłam tylko kilka razy w automacie, ale też mi się zdarzyło wyciągnąć w trakcie wyrastania mieszadło i chyba tak było lepiej (tak jak tu: https://smakowitychleb.pl/chleb-owsiany-z-automatu/).
Pozdrawiam 🙂
Ja na godzinę pięćdziesiąt cztery, Czyli po ostatnim sygnale jak skończy mieszać.