Przepis

pieczenie
130 min
pieczenie
1. W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności. Wlewamy wodę i oliwę, dodajemy sól. Następnie wsypujemy mąki i dodajemy suszone drożdże. Włączamy automat i ustawiamy podstawowy program 1, wypiek chleba o wadze 700 g i średnie wypieczenie skórki. Na tarce o małych oczkach ścieramy obraną marchewkę, przekładamy na sitko, by odsączyć z soku. W momencie gdy automat wyda dźwięk w którym można dodać ostatnie składniki - dorzucamy marchewkę. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i za pomocą haka pozbywamy się od spodu chleba mieszadła. Chleb studzimy na drewnianej desce lub kratce kuchennej.
Ocena czytelników: 2.5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Maciek 7 stycznia 2017 o 17:30
    Ocena:

    Próbowałaś może piec ten chleb w normalnym piekarniku ? Jeśli tak to ile stopni i jaki czas ?
    Pozdrawiam 🙂

  • renia 3 grudnia 2016 o 00:37

    Mam pytanie odnośnie marchewki czy 200g to będzie ok.1 szklanki startej marchewki?

    • Tosia 4 grudnia 2016 o 17:50

      Niestety trudno mi to oszacować z ciemno 🙂 Przypuszczam, że będą to 2 średniej wielkości marchewki.

  • Maciek 1 listopada 2015 o 07:42

    Witam, najlepszy chleb jaki upiekłem do tej pory !!! Co prawda marchewke trzeba było wymieszać ręcznie. Nie miałem też mąki typ 650 więc dodałem 150g typ 450 i 150g typ 720. Orkisz miałem też w ziarnach więc musiałem mielić. Długo szukałem tak dobrego przepisu – arcydzieło. Serdecznie dziękuję i polecam !!!

  • Marzena 21 października 2015 o 08:38
    Ocena:

    Automat mam od niedawna, a dzięki tej stronie upiekłam już parę chlebków. Ten z marchewką również i jest bardzo dobry w smaku, jak pozostałe a i kolor chlebka też ciekawy.

  • Justyna 9 listopada 2014 o 12:21

    właśnie się piecze
    ta marchewka nie chciała się wymieszać – ciasto kulka fajna, musiałam wyjąć i ręcznie zagniotłam
    mam ustawione na program podstawowy ponad 3 h
    też wyciągam mieszadełko jak skończy już mieszać maszyna – mała dziurka zostaje a nie wielkie i poharatane dziursko

    z innych przepisów też korzystam 🙂 ten robię pierwszy raz

    • Tosia 9 listopada 2014 o 23:35

      A piecze Pani czasem w piekarniku, czy tylko w automacie? Bo ja chętnie bym przekonała, że jednak warto w piekarniku.
      Tymczasem czekam na wrażenia jak się udał ten wypiek i pozdrawiam 🙂

  • yuras 30 lipca 2012 o 05:23

    Ja,dokładnie 2 h przed wyjęciem chleba z pojemnika usuwam mieszadła i chleb jest mniej „pocharatany”od spodu

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej