Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Składniki umieszczamy w foremce maszyny według kolejności: woda, serek wiejski, sól, mąka, drożdże, posiekany szczypiorek, słonecznik.
wyrastanie
wyrastanie
2. Ustawiamy program podstawowy (1), średnie lub mocne wypieczenie skórki i wagę 900 g. Włączamy automat.
pieczenie
pieczenie
3. Po ostatnim zagniataniu, można otworzyć maszynę, wyjąć delikatnie ciasto, wyciągnąć mieszadło i ponownie włożyć ciasto. Nie jest to konieczne, chleb można również upiec z mieszadłem i wyjąć je na koniec. Po ostatnim charakterystycznym sygnale kończącym program, wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy chleb. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 3 godz
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min