Przepis

mieszkanie składników
10 min
mieszkanie składników

1. W pojemniku automatu umieszczamy mieszadło, a następnie składniki według kolejności: woda, oliwa, cukier, sól, przesiana mąka, drożdże, łyżeczka cynamonu. Ustawiamy program 1, stopień wypieczenia skórki średni i włączamy automat.

wyrabianie ciasta
10 min
wyrabianie ciasta

2. Gdy maszyna po pierwszym wyrabianiu ciasta wyda z siebie charakterystyczny dźwięk - dodajemy resztę cynamonu.

wyjęcie mieszadła
5 min
wyjęcie mieszadła

3. Po ostatnim wyrabianiu można wyjąć na chwilę ciasto z formy, aby wyjąć z maszyny mieszadło. W takim wypadku ciasto szybko umieszczamy z powrotem w maszynie. Dzięki temu dziura od spodu chleba będzie mniejsza.

pieczenie i studzenie
60 min
pieczenie i studzenie

4. Gdy maszyna wyda z siebie dźwięk świadczący o zakończeniu pieczenia, wyciągamy formę, a z niej chleb i wyłączamy automat. Chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Jurek 25 lipca 2019 o 08:37

    To ile tego cynamonu? Bo w spisie składników jest jedna łyżeczka, a w przepisie 1 łyżeczkę dajemy na początku…..a po wstępnym wyrabianu, gdy maszyna da sygnał …pozostałą część cynamonu….czyli ile?
    Pozdrawiam

  • Ula 13 lipca 2016 o 20:38

    Właśnie zamierzam robić chlebek 🙂 Mam tylko pytanie. Ile taki bochenek waży? W moim automacie mam ustawienie na 500g, 700g i 1000g

  • Ewa 7 stycznia 2015 o 22:03

    Witam, świetny przepis ! Mam pytanie, a z czym można jesc taki chlebuś?
    Pozdrawiam

    • Tosia 8 stycznia 2015 o 09:54

      Witam serdecznie.
      Wbrew pozorom chleb cynamonowy można jeść nie tylko na słodko z twarogiem czy konfiturą, ale także z serami, czy pasztetem. Cynamon występuje w wielu kuchniach jako dodatek do wytrawnych dań. Oczywiście wszystko to kwestia gustu i otwartości na nowe smaki. Zawsze można przepis z zmodyfikować i po prostu z dodatku przyprawy zrezygnować 🙂
      Pozdrawiam.

  • Ewa 26 marca 2014 o 14:41

    Witam. Czy można mąkę pszenna zastąpić inną? Syn jest uczulony na pszenicę. Robiłam chleby z przepisów dodanych do automatu ale skórka wychodzi twarda nawet przy średnim stopniu.

    • Tosia 30 marca 2014 o 11:45

      Witam serdecznie.
      Nie piekłam chleba bezglutenowego w automacie, ale czytelnicy modyfikowali te przepisy na chleby z piekarnika: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/

      Chleb bezglutenowy


      Proszę poczytać komentarze, tam znajdzie Pani wskazówki jak upiec chleb bezglutenowy w automacie.
      Pozdrawiam.

      • Marcin 27 listopada 2014 o 14:24

        Ewa pyta o chleb bez pszenicy, więc nie musi być bezglutenowy, może mieć np. mąkę żytnią, a bezglutenowy nie może mieć glutenu znajdującego się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu, za to może zawierać mąką pszenną bezglutenową, co ma miejsce w mieszankach gotowych do wyrobu chleba bezglutenowego. Tak więc bezglutenowe nie równa się bez pszenicy i na odwrót. Dla chleba bez pszenicy łatwiej znaleźć dobre składniki niż do bezglutenowego 🙂
        Chętnie bym popróbował przepisów na chleb dla nietolerujących tylko pszenicy, a nie glutenu… może warto pomyśleć o takiej kategorii wypieków 🙂

        • Tosia 27 listopada 2014 o 17:04

          Tak, tak, ja doskonale rozumiem, tylko z przyzwyczajenia odpisałam o wypiekach bezglutenowych, bo o takie zwykle bywają pytania.
          Mamy na blogu już takie przepisy, ale na wypieki z piernika np. prosty chleb żytni pieczony na drożdżach: https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/ , a także wypieki na zakwasie np. chleb litewski https://smakowitychleb.pl/chleb-litewski-zakwasie/
          Rzeczywiście to dobry pomysł, aby taką kategorię stworzyć na blogu. Wezmę to pod uwagę i wkrótce postaram się przygotować coś na ten temat 🙂
          Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

  • Dorota A. 19 lipca 2013 o 23:27

    Ten chlebek jest przepyszny.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej