Lubicie magiczny zapach cynamonu? Upieczenie tego chleba w automacie to całkiem prosta sprawa, w dodatku wypiełnicie dom fantastycznym cynamonowym aromatem. Do dzieła!
Więcej przepisów na chleby z automatu tutaj. Zapraszam do upieczenia:
francuskiego chleba z automatu
dwukolorowego chleba marchewkowego
Chętnie przeczytam, jak smakowały Wasze domowe chleby z automatu:)
To ile tego cynamonu? Bo w spisie składników jest jedna łyżeczka, a w przepisie 1 łyżeczkę dajemy na początku…..a po wstępnym wyrabianu, gdy maszyna da sygnał …pozostałą część cynamonu….czyli ile?
Pozdrawiam
2 łyżeczki, błąd musiał powstać w trakcie przenoszenia przepisu na nowy portal
Właśnie zamierzam robić chlebek 🙂 Mam tylko pytanie. Ile taki bochenek waży? W moim automacie mam ustawienie na 500g, 700g i 1000g
Proszę ustawić 700 g 🙂 Trzymam kciuki!
Witam, świetny przepis ! Mam pytanie, a z czym można jesc taki chlebuś?
Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Wbrew pozorom chleb cynamonowy można jeść nie tylko na słodko z twarogiem czy konfiturą, ale także z serami, czy pasztetem. Cynamon występuje w wielu kuchniach jako dodatek do wytrawnych dań. Oczywiście wszystko to kwestia gustu i otwartości na nowe smaki. Zawsze można przepis z zmodyfikować i po prostu z dodatku przyprawy zrezygnować 🙂
Pozdrawiam.
Witam. Czy można mąkę pszenna zastąpić inną? Syn jest uczulony na pszenicę. Robiłam chleby z przepisów dodanych do automatu ale skórka wychodzi twarda nawet przy średnim stopniu.
Witam serdecznie.
Nie piekłam chleba bezglutenowego w automacie, ale czytelnicy modyfikowali te przepisy na chleby z piekarnika: https://smakowitychleb.pl/wieloziarnisty-chleb-bezglutenowy/
Proszę poczytać komentarze, tam znajdzie Pani wskazówki jak upiec chleb bezglutenowy w automacie.
Pozdrawiam.
Ewa pyta o chleb bez pszenicy, więc nie musi być bezglutenowy, może mieć np. mąkę żytnią, a bezglutenowy nie może mieć glutenu znajdującego się w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu, za to może zawierać mąką pszenną bezglutenową, co ma miejsce w mieszankach gotowych do wyrobu chleba bezglutenowego. Tak więc bezglutenowe nie równa się bez pszenicy i na odwrót. Dla chleba bez pszenicy łatwiej znaleźć dobre składniki niż do bezglutenowego 🙂
Chętnie bym popróbował przepisów na chleb dla nietolerujących tylko pszenicy, a nie glutenu… może warto pomyśleć o takiej kategorii wypieków 🙂
Tak, tak, ja doskonale rozumiem, tylko z przyzwyczajenia odpisałam o wypiekach bezglutenowych, bo o takie zwykle bywają pytania.
Mamy na blogu już takie przepisy, ale na wypieki z piernika np. prosty chleb żytni pieczony na drożdżach: https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/ , a także wypieki na zakwasie np. chleb litewski https://smakowitychleb.pl/chleb-litewski-zakwasie/
Rzeczywiście to dobry pomysł, aby taką kategorię stworzyć na blogu. Wezmę to pod uwagę i wkrótce postaram się przygotować coś na ten temat 🙂
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Ten chlebek jest przepyszny.