Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 h.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj wodę, miód, sól i drożdże i rozpuść. Do roztworu dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne, ale nieco lepkie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon. Rulon podziel na 4 równe części i z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz bułki ok. 18 minut. Odstaw do wystygnięcia
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 20 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 20 min