Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn, czyli letnią wodę, mąkę orkiszową jasną i aktywny zakwas (jakikolwiek). Odstaw w miejscu o temperaturze pokojowej pod przykryciem z folii aluminiowej na ok. 6-8 h.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę orkiszową jasną, płynny miód, sól, suszone drożdże i dolewamy letnią wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne, ale nieco lepkie. Możemy też użyć robota kuchennego z hakiem.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na bułki orkiszowo-miodowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5-2h. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość o 30-50%.
formowanie
5 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto na bułki orkiszowo-miodowe przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 6 równych części. Teraz formujemy bułki orkiszowo-miodowe.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane bułki orkiszowo-miodowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
nacinanie
5 min
nacinanie
6. Wyrośnięte bułki orkiszowo-miodowe nacinamy dowolnie ostrym nożem lub żyletką.
pieczenie
20 min
pieczenie
7. Bułki orkiszowo-miodowe wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 8-10 minut lub do momentu, aż się zarumienią. Upieczone bułki orkiszowe-miodowe studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej