Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 h.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj wodę, miód, sól i drożdże i rozpuść. Do roztworu dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być jednolite, elastyczne, ale nieco lepkie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon. Rulon podziel na 4 równe części i z każdej uformuj bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
5. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz bułki ok. 18 minut. Odstaw do wystygnięcia
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej