Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotowujemy zaczyn, mąki orkiszową łączymy z drożdżami i letnią wodą. Mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu na ok 8-10 godzin.
wyrabianie
120 min
wyrabianie
2. Następnego dnia zaczyn łączymy z pozostałą mąką, solą i drożdżami. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto powoli, aż osiągniemy elastyczne ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
3. Następnie podsypujemy ciasto mąką i składamy je na bochenek o kształcie wiklinowego koszyka. Koszyk wykładamy ściereczką oprószoną mąką, ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze, przykrywamy na 1,5 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nacinamy według fantazji. Pieczemy w 220 stopniach 15 minut, następnie 20 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej