Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Przygotowujemy zaczyn poolish. Łączymy drożdże z wodą, dosypujemy mąkę i mieszamy do momentu osiągnięcia gładkiego ciasta. Zaczyn zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 12-16 godzin w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia wlewamy zaczyn do misy, dodajemy pozostałą mąkę i wodę. Wyrabiamy ciasto krótko mikserem, jedynie do momentu połączenia składników.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Przykrywamy misę miksera i zostawiamy na 20-30 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Następnie dodajemy drożdże oraz sól i dalej wyrabiamy ciasto jeszcze przez ok. 2-3 minut, aż będzie elastyczne. Ciasto zostawiamy w misie, przykrytą ściereczką. Po 25 minutach wyciągamy ciasto na blat i krótko składamy jak kopertę. Wkładamy ponownie do przykrytej misy i po kolejnych 25 minutach powtarzamy składanie. Potem zostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 20 minut (w sumie 70 minut).
trzecie wyrastanie
trzecie wyrastanie
5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy podłużny bochenek i przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem lub matą silikonową. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Wkładamy blachę z chlebem i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 5 godz 5 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min