Bardzo lubię wspólne gotowanie. Lubię, gdy co najmniej kilka osób testuje jeden przepis, zauważając niuanse i dzieląc się wrażeniami. A gdy tych osób jest więcej, dzielimy się wrażeniami praktycznie „na żywo”, publikujemy notki w tym samym momencie i do tego pieczemy wspólny chleb, to już lepiej być nie może.
Za wspólne gotowanie po raz kolejny odpowiada Amber, która tym razem zaprosiła nas do wypróbowania chleba kukurydzianego na poolish, czyli polskim rozczynie drożdżowym według przepisu J.Hamelmana. To już drugie pieczenie, w którym bierzemy udział, wcześniej Tosia zaprezentowała wam pyszny chleb z karmelizowanym porem i ziarnami.
Ten chleb, poza nietypowym dodatkiem mąki kukurydzianej (sama używam jej dosyć rzadko) przygotowywany jest na zaczynie poolish. Czyli delikatnym zaczynie drożdżowym, który wymaga 12-16 godzin leżakowania. Później trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale mnie nie był to problem po wielokrotnym już przygotowywaniu Tartine bread i poświęcaniu mu praktycznie całego dnia.
Chleb postanowiłam przygotować w garnku żeliwnym, aby dodać jego skórce chrupkości. Efekt? Prawdę mówiąc jadłam już lepsze bochenki. Może chodzi o mąkę kukurydzianą, za którą nie przepadam. Na pewno nie nazwałabym go najlepszym na świecie, ale z pewnością zasmakuje amatorom delikatnych bochenków. Zachęcam do wspólnej chlebowej zabawy!

A w normalnej keksówce można…??
Z tym że u mnie mogę co najwyżej na 230 stopni nagrzać, w wyższej temperaturze przysmala się papier do pieczenia.
To próbować w takich warunkach czy lepiej nie?
Tak, można śmiało piec w keksówce w temperaturze 230 stopni 🙂 Ciasto można przerzucić do rozgrzanej formy, ale może też bezpośrednio wyrastać i później od razu wkładamy do nagrzanego piekarnika, czyli klasyczne rozwiązanie.
chlebek wspanialy
pięknie Ci się upiekł 🙂 dziękuję za wspólne pieczenie 🙂
Mnie ta mąka jakoś nie przeszkadza zupełnie.
Nawet nie bardzo ją czuję;)
Za to kolor nadaje chlebowi piękny:)
Mam pytanie chciałbym uzyskać chleb z mąki kukurydzianej np z kilograma tej mąki może mi ktoś podpowiedzieć jak to zrobić ?.
Pod tym linkiem znajdzie Pan różne rodzaje chleba pieczonego na mące kukurydzianej: https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-kukurydziana/
Pozdrawiam!
Fajne pęknięcie. Dzięki za wspólne pieczenie.
Bardzo ładnie Ci urósł. 🙂
Mnie chlebek smakował, lubię kukurydziane, ale zdecydowanie wolę cięższe chleby na zakwasie.
Ten z karmelizowanym porem był cudowny!
Dziękuję za wspólne pieczenie. 🙂
Fajny pomysł z tym garnkiem ! Następny chleb upiekę właśnie tak.
Pięknie Cisię upiekł.
Bardzo miło było piec wspólnie 🙂
Śliwko,
ja tez miałam pomysł aby piec ten chleb w żeliwnym garnku.
Ale na kamieniu upiekł się pięknie, z chrupiącą skórka.
Wniosek,jaki wyciagam z tego pieczenia,to taki,że sporo osób nie gustuje w mące kukurydzianej.
Jest ona u nas mało poularna,pewnie stąd to się bierze.
Dla mnie chleb smakuje pysznie.
Lubię delikatne wypieki tak samo jak te konkretne.
Dziekuję ,że piekłas z nami.
Wyrosl ci przepieknie! Ciesze sie, ze dolaczylas do naszej grupy piekarek. Dziekuje I do nastepnego 🙂
bardzo ładny bochenek . Pozazdroscic 🙂 Serdecznie pozdrawiam,
Udał się bardzo ładnie