Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1.Dzień przed pieczeniem pomieszaj składniki na poolish. Odstaw w temperaturze pokojowej na 12-16 h, aby zaczyn urósł.
wyrabianie
wyrabianie
2.Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszaj z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszaj i odstaw na ok. 15 minut (aby mąka nieco spęczniała). Dodaj pozostałe składniki chleba i wyrabiaj mikserem ok. 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Następnie wyrabiaj jeszcze około 3 minuty na średnich obrotach.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3.Odstaw przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjmij, lekko odgazuj, uformuj kule i znowu odstaw.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4.Wyjmij z miski jeszcze raz odgazuj i uformuj kulę (nie musi być na razie idealnie uformowana), przykryj i daj odpocząć 10-20 minut. Uformuj na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułóż w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st.
pieczenie
pieczenie
5.Piekarnik nagrzej do 240 st C . Jeśli posiadasz żeliwny garnek, upiecz ten chleb zgodnie z podanymi w notce zasadami pieczenia w żeliwnym garnku. Jeśli nie, nagrzej kamień do pieczenia. Jeśli używasz kamienia, bochenek zgrabnie przerzuć z koszyka na łopatę, szybko natnij, a potem przerzuć na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut. Jeśli używasz garnka, przełóż ostrożnie chleb do garnka używając rękawic, przykryj pokrywką. Piecz 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10 min.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 18 godz 40 min
Czas wyrastania: 18 godz
Czas wypieku: 40 min