Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie
1.Kukurydzę (odsączoną z puszki, rozmrożoną lub ziarenka ze świeżej kolby) miksujemy blenderem z łyżką oliwy i szczyptą soli na pastę (może zostać trochę ziarenek w całości). W przypadku świeżej kukurydzy warto ją trochę podgotować. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Do mąki dodajemy drożdże, sól oraz pastę kukurydzianą. Zaczynamy mieszać składniki, wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez minimum 6 minut. Po tym czasie będzie dosyć elastyczne.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2.Przekładamy je do formy keksówki (30x10 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej oliwą i obsypanej otrębami. Przykrywamy ściereczką i stawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
3.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do rozgrzanego pieca wkładamy formę z wyrośniętym ciastem chlebowym. Chleb pieczemy przez 40 minut, aż się zarumieni. Po wbiciu w ciasto wykałaczki, patyczek powinien pozostać suchy. Upieczony chleb wyciągamy z formy i przekładamy na ściereczkę lub kuchenną kratkę. Lekko ostudzony chleb można już kroić.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej