Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i rozmaryn. Dodaj buraki i zacznij dolewać wodę małymi porcjami. W miarę dolewania zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Ciasto musi odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta jajowaty bochenek. W formie wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) ułóż ciasto, przykryj je materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 30 minut aż lekko zbrązowieje a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • patka 11 marca 2013 o 23:22

    Super chlebek,smaczny, wykwintny i wyjątkowo ciekawo apetyczny z buraczanymi centkami… polecam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej