Niewiele jest apetyczniejszych zapachów od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. Spróbujcie aromatów cebulowego chleba orkiszowego na zakwasie.
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Dzień dobry Tosiu, jestem początkującą i poszukującą swego chleba osobą. Większość przepisów na zrobienie chleba jest przygotowywane na bazie zakwasu żytniego. Zrobiłam chlebek orkiszowy na zakwasie żytnim i całkiem mi się udał jednak nie było „po drodze” mojemu żoładkowi i postanowiłam upiec sobie następny chlebek ale na zakwasie pszennym. I tu pytanie: czy ilość zakwasu pszennego powinna być taka sama jak zakwasu żytniego np przy pieczeniu chlebka orkiszowego z cebulką? Czy do pieczenia chlebka orkiszowo-pszennego na owsiance można by użyć zakwasu pszennego? Mój żołądek i na drożdże się „krzywi”.Pozdrawiam
Chlebek smaczny, pachnie cebulką delikatnie.Upiekłam z mąki orkiszowej 650 z podwójnej porcji , jedynie co to dałam 400 ml wody zamiast 600. Tosiu co może być przyczyną pękania chlebka dołem?