Przepis

podsmażanie
5 min
podsmażanie

1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na klarowanym maśle z solą i pieprzem.

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, podsmażoną cebulę, posiekany rozmaryn. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

3. Tak przygotowane ciasto na orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu. To pierwsze wyrastanie chleba.

drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie

4. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka posypanego mąką (na dnie położyłam gałązkę rozmarynu). Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

piecz
40 min
piecz

5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Chleb przerzucamy na wyłożoną pergaminem blachę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy góra-dół i pieczemy orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie w 200 stopniach przez 30 minut.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Sylwia 4 maja 2020 o 15:08

    Dzień dobry Tosiu, jestem początkującą i poszukującą swego chleba osobą. Większość przepisów na zrobienie chleba jest przygotowywane na bazie zakwasu żytniego. Zrobiłam chlebek orkiszowy na zakwasie żytnim i całkiem mi się udał jednak nie było „po drodze” mojemu żoładkowi i postanowiłam upiec sobie następny chlebek ale na zakwasie pszennym. I tu pytanie: czy ilość zakwasu pszennego powinna być taka sama jak zakwasu żytniego np przy pieczeniu chlebka orkiszowego z cebulką? Czy do pieczenia chlebka orkiszowo-pszennego na owsiance można by użyć zakwasu pszennego? Mój żołądek i na drożdże się „krzywi”.Pozdrawiam

  • Justyna 22 kwietnia 2020 o 19:01
    Ocena:

    Chlebek smaczny, pachnie cebulką delikatnie.Upiekłam z mąki orkiszowej 650 z podwójnej porcji , jedynie co to dałam 400 ml wody zamiast 600. Tosiu co może być przyczyną pękania chlebka dołem?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej