Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, podsmażoną cebulę, sól i drobno pokrojone kawałki sera. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 45 minut w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy grubą bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, ustawiamy z dwóch stron wałeczki ze ściereczki i przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośniętą bułkę smarujemy z wierzchu białkiem jajka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 200 stopniach.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min