Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas oraz sól. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. W drugim rondelku topimy masło i chwilę studzimy.
wyrastanie
wyrastanie
2. Do mąki wlewamy powoli ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie ciasto składamy i wkładamy ponownie do misy, przykrywamy na 1,5 h.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie formujemy podłużną bułkę i umieszczamy ją na blasze wyłożonej pergaminem. Z boku umieszczamy rulony ze ściereczek i przykrywamy ją z góry. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Wierzch bułki smarujemy białkiem i nacinamy ją po skosie czubkiem ostrego noża.
pieczenie
pieczenie
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż bułka będzie rumiana.
Smakowita
Ostudzoną bagietkę serwujemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 30 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 30 min