Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy. Dodajemy także mąkę ryżową. Mieszamy je z suszonymi drożdżami, cukrem i solą (w przypadku świeżych, rozpuszczamy je w małej ilości mleka). Mleko łączymy z wodą, wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

2. Powoli zaczynamy wlewać płyn i wyrabiać ciasto. Po kilku minutach zagniatania (mikserem lub ręką) ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie

3. Przekładamy ciasto do misy oprószonej mąką, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.

drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie

4. Po 45 minutach, przekładamy ciasto na blat. Wyrabiamy minutę i formujemy podłużną bagietkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pergamin przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy ciasto. Z folii formujemy ścianki, które będą podtrzymywały bagietkę (widoczne na zdjęciu). Całość przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st C.

pieczenie
40 min
pieczenie

5. Bułkę paryską wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej