Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W misce połącz ze sobą mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłe mleko, a następnie wodę, cały czas zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj kolejną warstwą folii i odłóż w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość (potrwa to ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj kształt połowy bagietki. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na cieście zrób nożem charakterystyczne nacięcia. Piecz przez ok. 20-25 aż bochenek zbrązowieje.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 55 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min