Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Przygotowanie naparu ziołowego. Zioła i przyprawy zalewamy 125ml ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
przygotowywanie zaczynu
15 min
przygotowywanie zaczynu
2. Składniki zaczynu: drożdże (suszone lub świeże), 4 łyżki mąki orkiszowej i 120 ml letniej wody - mieszamy do połączenia. Zaczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, by drożdże się aktywowały. Jeśli używamy drożdży instant, ten etap nie jest konieczny.
Wyrabianie ciasta na chleb
5 min
Wyrabianie ciasta na chleb
3. Do dużej misy wlewamy wszystkie płyny tj. napar ziołowy (zioła z wodą), zaczyn, 10 g zakwasu żytniego oraz pozostałą wodę. Następnie dodajemy mąkę orkiszową jasną oraz płatki owsiane i sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto na chleb przez kilka minut ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto nie powinno być zbyt zwarte.
wyrastanie chleba
90 min
wyrastanie chleba
4. Ciasto na orkiszowy chleb z ziołami przekładamy do natłuszczonej i obsypanej płatkami owsianymi formy. Może to być keksówka o długości około 30 cm lub forma okrągła o średnicy ok. 21-22 cm. Formę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h lub do podwojenia objętości.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
5. Wyrośnięty chleb orkiszowy z ziołami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez ok. 40 min., do uzyskania rumianej skórki. Studzimy na kratce kuchennej i kroimy po wystygnięciu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej