Orkiszowiec na zakwasie
Czujecie, że jecie za dużo pszennych bułek i czas na zmiany? W takim razie może zachęcę Was do wypieku chleba na zakwasie 🙂
Jestem fanką szczególnie tych orkiszowych z dużą ilością ziaren. Tym razem sięgnęłam po mąkę orkiszową pełnoziarnistą, dodałam nasiona słonecznika, siemię lniane i dla odrobiny słodyczy rodzynki. Chlebek wyszedł ciemny i smakowity, wcale nie trzeba go barwić karmelem!
Żeby upiec orkiszowiec na zakwasie potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis na orkiszowiec na zakwasie i zaczynajmy napełniać dom zapachem smakowitego chleba.
Czy pani Małogosia ma też jakiegoś swojego bloga, czy tylko tutaj rezyduje? Pozdrawiam 🙂
Ten blog nie jest powiązany z moimi innymi aktywnościami w sieci 😉
Dziękuję, pozdrawiam!
Ile trzeba dodać ziaren słonecznika i rodzynek? W wymienionych składnikach ich brakuje, jest tylko siemię lniane.
Po 30-50g w zależności od preferencji.
Witam, zachęcona artykułem nt. chlebków na zakwasie postanowiłam w tym tygodniu zrobić zakwas, a później upiec chleb … Zakwas na początku ładnie fermentował, ale od trzeciego dnia praktycznie wcale. Dokarmiałam zakwas zgodnie z przepisem. Wczoraj przyszedł czas pieczenia chleba. Niestety chleb nie wyrósł i nie upiekł się… zakalec 🙁 Co mogło być tego przyczyną?
Najprawdopodobniej zakwas jest jeszcze nie gotowy lub bardzo słaby. Proszę dokarmiać jeszcze kilka dni w proporcjach 1:1:1 (zakwas:woda:mąka) i piec dopiero gdy zakwas będzie wyraźnie pracował.
Jak zwykle super chlebek!
Czy mozna zamiast siemienia uzyc nasion Chia?
Można 🙂
Mega przepis. Chleb wyszedł przepyszny. Zmieniłam tylko mąkę – dałam 300 g orkiszowej 720 i 200 g orkiszowej 2000, bo takie miałam. Wsypałam także mniej ziaren, wydawało mi się, że to zbyt dużo, że nie udźwignie. Mój zakwas ma około 6 miesięcy. Pozdrawiam 🙂
Super, życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach 😉
ZROBIŁAM CHLEB ORKISZOWY Z TEGO PRZEPISY I WYSZEDŁ Z ZAKALCEM DLACZEGO?
Musiałabym znać jakieś szczegóły powstawania tego chleba. Czy zakwas był dokarmiony i bąbelkował?
Czy ziarna i rodzynki należy wcześniej namoczyć?
Nie ma takiej potrzeby, gdyby była to bym to zaznaczyła w przepisie 🙂
Namamaczanie rodzynek ma więcej sensu jak pieczemy ciasto, czy biszkopt.
Czy chlebek może wyrastać w lodówce np. całą noc? Czy to zbyt długo?
Może, to spowolni wyrastanie, tylko rano przed włożeniem do piekarnika musi dojść do temperatury pokojowej. Przynajmniej pół godziny w ciepłym miejscu i wtedy można już wkładać do piekarnika.
Mam pytanie czy mąka orkiszowa pełnoziarnista to jest mąka orkiszowa razowa typ 2000 ?
Mąka pełnoziarnista nie jest określana typem, ale gdyby była, prawdopodobnie byłaby 1850-1950. Mąka typ 2000 to zboże zmielone raz, ma zatem trochę więcej otrębów, pełnoziarnista jest bardzo zbliżona, można ewentualnie stosować zamiennie.
czyli dobrze rozumiem ze chleb na mące 2000 wyjdzie bez problemu…?
czy lepiej byłoby dodac jeszcze np orkiszowej 750 ?
Z samej mąki razowej będzie trochę bardziej zbity, ale wyjdzie. Zdecydowanie warto połączyć z odrobiną mąki orkiszowej jasnej, wtedy będzie lżejszy i bardziej puszysty 🙂
A w jakich proporcjach poleca Pani mieszankę maki orkiszowej 2000 i 750 ?
To zależy jaki chcemy uzyskać efekt, proponuję pół na pół 🙂
Chyba znalazłam tutaj odpowiedź na pytanie, które chciałam zadać. Otóż Upiekłam wczoraj chleb drożdżowy na samej mące orkiszowej pełnoziarnistej . Pięknie rósł ,ale po wstawieniu do piekarnika zaczął powoli opadać aż klapnął całkowicie. To dlatego, że była tylko mąka pełnoziarnista ?
Mam mąkę orkiszową pełnoziarnistą typ 2000. Czy ta mąka nadaje się do tego przepisu? Czy chleb będzie bardzo ciężki?
Witam czy piekąc kilka chlebów na raz trzeba wydłużyć czas pieczenia?
To zależy, jeśli to są dwa chleby obok siebie na blasze to nie, upieką się w tym samym czasie 🙂
czy w przypadku większe tacki 28×13 trzeba piec dłużej?
Jeśli nie zmieniamy proporcji ciasta to czas pieczenia się nie zmienia 🙂
Właśnie rozczyniłam ten chlebek, ale… skończyła mi się mąka orkiszowa i zrobiłam z owsianej pół na pół z pszenna pełnoziarnistą. Ciekawe co mi wyjdzie?
Przypuszczam, że ciasto mogło wyjść trochę za suche, dałabym więcej wody, ale może jednak było ok? 🙂
Trochę nie chciał rosnąć, ale właściwie wyszedł niezły
Chleb wyrasta już 4,5 h. Niestety na pewno nie podwoił swojej wielkości, urósł może z połowę tyle ile powinien, wstawiać go do pieca czy jeszcze przetrzymac?
Czasem jak zakwas młody to warto poczekać trochę dłużej niż w przepisie. Być może dopasowała Pani też np. odrobinę większą formę?
Myślę, że podwojenie połowy wielkości to już jest ok i można wstawiać do piekarnika 🙂
Z pewnością zrobię ten chleb. Mam dobry zakwas, na którym wychodzą super wypieki. Moim zdaniem super… Niestety moja mama lubi pszenne, puste chleby ze sklepu. Zapytała czy można do „tych moich” chlebów dodać trochę drożdży by były bardziej miękkie i puszyste. Można??
Ale drożdże tylko skrócą czas pieczenia, to nie ma nic do rzeczy. Po prostu może Pani piec pszenne jasne chleby na zakwasie żytnim, wtedy będą Pani mamie smakowały.
Np. taki https://smakowitychleb.pl/chleb-z-kefirem-na-zakwasie/
Wygląda super, ale obawiam się, że braknie mi trochę mąki (pewnie ze 100g) i zastanawiam się, czy lepiej dodać mąkę pszenną 500 czy razową 2000?
Ja bym dała razową 🙂
i tak zrobiłam i wyszedł super smaczny. Zrobiłam też orkiszowy na orkiszowym zakwasie ale ten jest zdecydowanie smaczniejszy 🙂
Cudownie wygląda ten chlebek. Do tej pory robię żytni na zakwasie, a takiego jeszcze nie robiłam. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/