Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, dokarmiony zakwas, sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy 5 minut.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 godziny, w tym czasie zagniatamy ciasto przez minutę co 30 minut.
formowanie
2 min
formowanie
3. Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat, formujemy podłużny bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka posypanego mąką i przykrywamy ściereczką.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę, możemy go dodatkowo naciąć. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej