Przepis

przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników
1. Kolbę kukurydzy stawiamy pionowo i ostrym nożem ścinamy ziarenka. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy pestki dyni, przyprawiamy suszonymi płatkami chilli, solą i pieprzem i podgrzewamy 5 minut. Następnie dodajemy miód i karmelizujemy przez jeszcze 2-3 minuty.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kukurydzę z patelni, sól i zakwas. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut mikserem.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek. Ciasto wkładamy do podsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba złączeniem ku górze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto i nacinamy je nożem lub żyletką. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 10 minut. Po tym czasie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 27-30 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marek 4 listopada 2014 o 08:21

    W instrukcji jest błąd.. cyt:”Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kukurydzę z patelni, sól i drożdże.”.. chyba nie drożdże a zakwas.

  • Boya 12 sierpnia 2014 o 12:40

    Oooo, bardzo podoba mi się ten chlebek, musze wypróbować przepis:)
    Tosiu, jeśli chlebek trochę się kruszy po upieczeniu to znaczy, że za dużo dodałam mąki? czy może chlebki pszenne zawsze się kruszą?

    • Tosia 13 sierpnia 2014 o 11:11

      Jeśli chlebek się kruszy to znaczy, że jest w nim za dużo mąki/za mało wody/za mało zakwasu lub ciasto zostało źle wyrobione.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz 🙂

  • gin 8 sierpnia 2014 o 16:10

    O, tutaj mnie zaciekawiłaś. Będę musiała coś takie zrobić 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej