Dodatek kukurydzy do chleba to gwarancja sukcesu, o czym przekonałyśmy się już robiąc chleb meksykański z kukurydzą z puszki i papryczką chilli oraz chlebek kukurydziany na mące kukurydzianej bez drożdży.
Powoli kończy się sezon na świeżą kukurydzę w kolbie, którą uwielbiam podgryzać do obiadu latem. Dlatego póki kukurydza w kolbie jeszcze jest, postanowiłam ją wykorzystać w chlebie.
W przypadku chleba meksykańskiego, kukurydzę z puszki zmiksowałam a kukurydziany mus dodałam do ciasta, łącząc go z mąką. Tym razem ziarenek kukurydzy nie miksowałam, a dodałam je w całości.
Wystarczy jedna kolba, trochę mąki, drożdże, woda i przyprawy. Do tego ok. 2,5 godziny czasu i odrobina cierpliwości i wprawy, a chlebek na pewno się uda 🙂
Wasze komentarze