Dzisiejszy chleb na pewno wejdzie na stałe do mojego menu.

Uwielbiam meksykańską zupę kukurydzianą z chilli. Dlatego postanowiłam się nią zainspirować i do chlebowego ciasta dodać purée z kukurydzy.

Dzięki temu chlebek wyszedł niezwykle wilgotny i lekko słodkawy. Słodycz pochodząca z kukurydzy została świetnie przełamana pikantną papryczką chilli. Meksykański chlebek postanowiłam upiec w prostokątnej formie i pokroić go na kwadraty. Moim zdaniem świetnie się prezentują te zgrabne kukurydziane kosteczki.

Chleb jest naprawdę rewelacyjny, warto spróbować :)

chleb z chilli
Meksykański chleb z chilli
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • Meksykański chleb z chilli
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 250 ml letniej wody
  • 50 g tartego żółtego sera + 20 g do posypania wierzchu.
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • papryczka chilli
  • jajko
Instrukcja
  1. Odsączoną kukurydzę miksujemy na purée za pomocą blendera.
  2. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy z purée kukurydzianym.
  3. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekaną w plasterki papryczkę chilli, tarty ser i dalej zagniatamy. Cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać ok. 10 minut.
  4. Wyrobione ciasto (Zdjęcie numer 2, krok 1) zostawiamy w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do kwadratowej formy wysmarowanej odrobiną masła Zdjęcie numer 2, krok 2). Ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
  6. Wyrośnięty chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 190 stopni i pieczemy 25 minut. Następnie wierzch ciasta posypujemy żółtym serem i podpiekamy jeszcze ok. 50 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy wyjęty z formy.
Zapisz
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen