Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Odsączoną kukurydzę miksujemy na purée za pomocą blendera. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką kukurydzianą. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy z purée kukurydzianym. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy posiekaną w plasterki papryczkę chilli, tarty ser i dalej zagniatamy. Cały proces wyrabiania ciasta powinien trwać ok. 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na półtorej godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do kwadratowej formy wysmarowanej odrobiną masła. Ponownie stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięty chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy 25 minut. Następnie wierzch ciasta posypujemy żółtym serem i podpiekamy jeszcze ok. 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy wyjęty z formy.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 0 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min