Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Kolbę kukurydzy stawiamy nad deską pionowo i kroimy z góry na dół otrzymując ziarna kukurydzy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła i podsmażamy dwie minuty. Przerzucamy do miseczki.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól oraz kurkumę. Suche składniki mieszamy. Dosypujemy ziarenka kukurydzy oraz pietruszkę i wszystko mieszamy. Powoli wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem). Po kilku minutach (ok.6), ciasto osiągnie formę kuli.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3.Wrzucamy je do miski, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po podwojeniu objętości wyciągamy ciasto na blat. Formujemy w okrągły bochenek i kładziemy go na papierze do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
5.Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30 minut, aż skórka i ziarenka kukurydzy się zarumienia. Wyciągamy z pieca i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej