Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin, w temperaturze pokojowej.
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Pilnujemy, aby mąka się nie przypaliła. Przesypujemy do miseczki lub wysokiego naczynia, stopniowo wlewamy zimną wodę i energicznie mieszamy trzepaczką lub miksujemy blenderem na gładką \\\\\\\"papkę\\\\\\\". Przykrywamy i zostawiamy tak jak zaczyn, na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.
wyrabianie
wyrabianie
3. Po 14-16 godzinach, łączymy aktywny zaczyn z zasmażką. Dodajemy mąkę i wodę podaną z ciasta z etapu I (330g). Wyrabiamy do połączenia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 2,5-3godziny do podrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Następnie dosypujemy stopniowo pozostałą ilość mąki z ciasta etapu II (czyli 600 g) i powoli wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i odchodziło od ręki i misy. Zostawiamy na 20 minut, aby odpoczęło. Ciasto formujemy i przekładamy do wyłożonego ściereczką oraz posypanego mąką wiklinowego koszyka lub do posmarowanych dwóch keksówek. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Jeśli ciasto wyrastało w formie, zostawiamy je, a jeśli rosło w koszyku to przerzucamy bochenek na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch nacinamy. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 21 godz 45 min
Czas wyrastania: 21 godz
Czas wypieku: 45 min