Bułki orkiszowe miodowe
Ostatnio w mojej kuchni coraz częściej gości mąka orkiszowa. Jest ona nie tylko znacznie zdrowsza od zwykłej mąki pszennej, ale również nadaje pieczywu zupełnie innej, nieco wilgotnej konsystencji. Przy tym jest prosta w obsłudze, nie generuje innych trudności przy zagniataniu i pod ręką zachowuje się podobnie do zwykłej, białej mąki pszennej (w końcu orkisz to rodzaj pszenicy).
Warto więc pomyśleć o zastąpieniu nią różnych wypieków, do których tradycyjnie używamy białej mąki pszennej. Nie pogorszy to smaku, a wpłynie dobrze na nasze zdrowie.
Możemy na przykład zacząć od bułeczek. Tych bułeczek. Moje bułki orkiszowe miodowe upiekłam na zakwasie z dodatkiem miodu, aby nieco osłodzić sobie życie:)
A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam bułeczki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Czy mogę dodać tylko mąkę jasną orkiszową?
Właśnie takiej tu potrzebujemy 🙂
Dlaczego teraz pod każdym przepisem podpisuje się jakaś Małgosia? Czy Tosia i Śliwka już nie prowadzą tej strony?
Od kilku lat to ja prowadzę tę stronę. Mam nadzieję, że radzę sobie nie gorzej niż moje wspaniałe poprzedniczki 🙂 Pozdrawiam serdecznie!