Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h i 30 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Chleb pieczemy ok. 40 minut. Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.57 z 21 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min