Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Suche składniki łączymy ze sobą w misie, dodajemy miód i sól. Wlewamy wodę i mieszamy lepkie ciasto do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
15 min
wyrastanie
2. Ostawiamy do nasączenia na 15 minut.
formowanie
3 min
formowanie
3. Po tym czasie wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadzamy cienko ciasto po całej powierzchni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Całość pieczemy 10 minut w 160 stopniach, następnie wyciągamy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na prostokąty (u mnie 18 części). Wkładamy je na blasze ponownie do pieca i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone chlebki ściągamy z blachy, odklejamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej