Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy miód i stopniowo dolewamy letnią wodę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto tego wymaga, można dodać nieco więcej lub mniej wody. Ciasto wyrabiamy energicznie przez około 10-15 minut, do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na prosty chleb pszenno-gryczany przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 min. do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu. W połowie czasu ciasto składamy jak kopertę.
formowanie
60 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania. U mnie jest to okrągły bochenek, włożony do koszyka oprószonegoo mąką gryczaną. Bochenek włożyłam złożeniem do dołu, dzięki czemu podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne pęknięcia. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 1 godz. lub do podwojenia objętości.
piecze
40 min
piecze
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozgrzaną blachę i wkładamy do pieca. Pieczemy, najlepiej z dodatkiem pary, przez 20 min. Następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez kolejne 20 min. już bez pary. Studzimy na kratce. Chleb można też upiec na kamieniu lub w żeliwnym naczyniu. Naczynie uprzednio musi być rozgrzane, a w połowie czasu pieczenia zdejmujemy pokrywkę.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej