Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy namoczone siemię lniane, sól, oliwę i letnią wodę. Mieszamy krótko do połączenia składników.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, wałkujemy je na podłużne lub okrągłe podpłomyki.
smażenie
smażenie
4. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 40 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 24 min