Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.
mieszanie składników
2 min
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy namoczone siemię lniane, sól, oliwę i letnią wodę. Mieszamy krótko do połączenia składników.
formowanie
4 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części, wałkujemy je na podłużne lub okrągłe podpłomyki.
smażenie
24 min
smażenie
4. Podpłomyki smażymy na suchej patelni po ok. 2 minuty z każdej strony.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej