Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie

1. Mąkę żytnią wsypujemy do misy, dodajemy namoczone płatki żytnie, sól i olej roślinny. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników (może się trochę lepić).

formowanie
5 min
formowanie

2. Ciasto przekładamy na blat, oprószamy mąką i formujemy kulę. Dzielimy na 8 porcji, każdą z nich podsypujemy mąką, aby się nie lepiło i wałkujemy na podłużny placek. Strzepujemy z uformowanych podpłomyków mąkę.

smażenie
20 min
smażenie

3. Rozgrzaną patelnię skrapiamy olejem lub masłem klarowanym. Wrzucamy podpłomyka i smażymy po ok. 2 z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony. Podpłomyki serwujemy na ciepło lub zimno.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej