Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Płatki owsiane wsypujemy z mąką do misy, dodajemy sól. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
20 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je pod przykryciem na 20 minut.
formowanie
5 min
formowanie
3. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części. Każdą z nich podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki i podłużny placuszek
smażenie
24 min
smażenie
4. Podpłomyki skrapiamy z jednej strony olejem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie żeliwna). Podgrzewamy ok. 1,5 minuty z jednej strony. Następnie skrapiamy olejem z drugiej strony i obracamy, podgrzewamy przez kolejne 1,5 minuty.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej