Aby przygotować domowe pieczywo, wcale nie potrzeba piekarnika! Dowodem na to są wszelkiego rodzaju podpłomyki, które robi się wyjątkowo szybko i w takim tempie też zjada, bo są lekkie i pyszne. Wystarczy mieć w kuchni patelnię (ja lubię szczególnie żeliwną) lub wok.
Sposobów na przygotowanie podpłomyków i chlebków z patelni jest wiele. Mogą to być przepisy nawiązujące do kuchni z całego świata np. gruzińskie chaczapuri lub chlebki naan, kojarzone głównie z kuchnią hinduską.
Przyznam, że czasem robię podpłomyki zupełnie na oko np. gdy zostanie mi trochę ciasta po pierogach. Wałkuję je wtedy na podpłomyki i wrzucam na patelnię.
Tym razem wymyśliłam sobie, że zrobię tego typu ciasto, ale dodam do niego płatki owsiane. Dodadzą one podpłomykom nie tylko wartości odżywczych, ale także wpłyną na ciekawą konsystencję ciasta.
Użyłam błyskawicznych płatków owsianych, czyli wyjątkowo drobnych, dlatego możecie śmiało wprowadzić modyfikację i zastąpić je mąką owsianą 🙂
Dzień dobry,
Mam jedno pytanie – czy podpłomyki można przygotować na suchej patelni, bez tłuszczu? Nie przywrą?
Dzień dobry,
To już zależy od rodzaju patelni, ale generalnie jest to możliwe 🙂
5*
Rewelacyjny przepis. Przydał się do tortilli 🙂
Fajny pomysł? a przepisów z innych mąk jest na blogu wiele. Zresztą, jak się piecze, to człowiek sam automatycznie zamienia mąkę już czytając?ja pszenicy unikam i tak robię. Dzięki Ci Tosiu za wszystkie inspiracje?
Właśnie zajadamy podplomyki bezglutenowe.
Super 🙂
Super, szybko się robi a do tego smaczne – na ciepło miękkie a chłodne chrupiące. Gratuluję pomysłów i serdecznie pozdrawiam 😉
Dzięki za komentarz i pozdrawiam 🙂
Czy zawsze musi być mąka pszenna ? a jak z inna mąka owsianą , orkiszową czy żytnią?
A czy ktoś powiedział, że zawsze? 🙂 Na blogu trwa „Kwiecień bez mąki pszennej”, więc chyba nie śledzi Pani wpisów na bieżąco, szkoda, bo przepisy są coraz bardziej dopracowane.
Po prawej stronie są kolumny z działami i tam można znaleźć przepisy pod każdą mąkę. Nawet ostatni był przepis na chleb w 100% owsiany https://smakowitychleb.pl/chleb-w-100-owsiany/, są przepisy na wypieki bezglutenowe: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/ Każdy na blogu znajdzie coś dla siebie, jeśli będzie miał ochotę poszukać 🙂
A żytnie podpłomyki też już są na blogu: https://smakowitychleb.pl/zytnie-podplomyki/
Czy da sie sie zastąpić białą mąkę razową?
Właściwie to tak, zamiast płatków owsianych można dać mąkę razową, ale jeśli będzie sama mąka razowa i płatki to wyjdzie zbite ciasto i elastycznych podpłomyków z tego nie będzie.
Można natomiast zastąpić mąkę pszenną – mąką orkiszową jasną (w takich samych proporcjach) lub mąką pszenną pełnoziarnistą (dodać więcej wody).
Bardzo fajny przepis, na pewno są pyszne skorzystam .Pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne Tosiu 🙂 właśnie wcinamy 🙂
Wyszło pyszne 🙂 Ale spróbowałam nie z margaryną/masłem, a sosem, sałatą, schabem pieczonym i pomidorkiem 🙂 mniam!
Cieszę się, podpłomyki można śmiało traktować jak tortille, czy pity i podawać je z warzywami/mięsem/sosami 🙂