Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy serek wiejski, posiekany szczypiorek, sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, ciasto wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę.
formowanie
formowanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, każdą kulę delikatnie spłaszczamy i wałkujemy na cienki placek.
smażenie
smażenie
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Smakowita
Upieczone podpłomyki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 16 min