Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy serek wiejski, posiekany szczypiorek, sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, ciasto wyrabiamy krótko do połączenia składników w elastyczną kulę.
formowanie
5 min
formowanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, każdą kulę delikatnie spłaszczamy i wałkujemy na cienki placek.
smażenie
16 min
smażenie
3. Podpłomyki wrzucamy na rozgrzaną patelnię (można ją dodatkowo skropić oliwą), smażymy po 2 minuty z każdej strony.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej