Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Wszystkie składniki zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne.

odstawianie
20 min
odstawianie

2. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 20 minut, aby odpoczęło.

porcjowanie
1 min
porcjowanie

3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8-10 części.

formowanie
5 min
formowanie

4. Każdą porcję podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki i podłużny placuszek

smażenie
40 min
smażenie

5. Podpłomyki skrapiamy z jednej strony olejem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie żeliwna). Podgrzewamy ok. 2 minuty z jednej strony. Następnie skrapiamy olejem z drugiej strony i obracamy, podgrzewamy przez kolejne 2 minuty.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej