Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy ziarna i orzechy (zostawiamy po łyżce do dekoracji wierzchu). Dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżona wodą dłonią i dekorujemy orzechami oraz nasionami. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z keksówki.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej