Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, pilnujemy aby się nie rozwarstwił. Letni płyn dodajemy do suchych składników, zagniatamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy ciasto ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
pieczenie
pieczenie
4. Chleb pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min