Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, pilnujemy aby się nie rozwarstwił. Letni płyn dodajemy do suchych składników, zagniatamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy ciasto ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej