Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i posiekane bakalie.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę keksówkę (10x30cm) smarujemy oliwą i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wierzch upieczonego chleba smarujemy białkiem i wkładam do rozgrzanego pieca. Chleb pieczemy w 190 stopniach przez ok. 35 minut, aż będzie rumiany. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min