Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami
Jesień to wyjątkowy czas, kiedy w kuchni królują aromatyczne i sycące potrawy, idealne na chłodniejsze dni. Jednym z takich pomysłów może być ten, na pełnoziarniste bułeczki z farszem pieczarkowym. Chociaż sezon na leśne grzyby nie trwa cały rok, to pieczarki są zawsze dostępne i świetnie sprawdzają się jako podstawowy składnik farszu.
Pieczarki podsmażone z rozmarynem, cebulą i czosnkiem nabierają intensywnego aromatu, a dodatek bułki tartej i sera tworzy wilgotny farsz. Dzięki temu, bułeczki stają się nie tylko bardziej sycące, ale też pełne smaku.
Jesienne bułeczki z pieczarkami – zdrowa i smaczna przekąska
Pełnoziarniste bułeczki z pieczarkowym nadzieniem to doskonała propozycja na zdrową przekąskę, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie. Idealnie nadają się do zapakowania w lunchbox i zabrania na uczelnię, do pracy czy na wycieczkę. Dzięki swojej strukturze, bułeczki są wilgotne w środku, co sprawia, że pozostają świeże i smaczne przez dłuższy czas. To wypiek, który nie tylko syci, ale i cieszy podniebienie swoim aromatem i konsystencją.
Możecie też wypróbować inne pomysły na grzybowe przekąski. Sprawdźcie przepisy na chleb z kurkami i chilli na zakwasie, podpłomyki z pieczarkami, pity z pieczarkami albo grzybową focaccię. Może posmakują Wam również bułeczki z kapustą i grzybami oraz drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami?
Jak upiec pełnoziarniste bułeczki?
Bułeczki pełnoziarniste z nadzieniem pieczarkowym to świetny sposób na wprowadzenie grzybowych smaków do swojego codziennego menu. Możesz je podawać na ciepło, jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do zup, sałatek czy jako zdrowa przekąska między posiłkami. Nadzienie pieczarkowe, wzbogacone o rozmaryn i cebulę, tworzy idealną kompozycję smakową, która doskonale współgra z pełnoziarnistym ciastem bułeczek.
Bułeczki te możesz także modyfikować według własnych upodobań – pieczarki można zamienić na inne grzyby, na przykład kurki czy borowiki, gdy tylko sezon na leśne skarby rozpocznie się na dobre. Dla miłośników sera, warto dodać go nieco więcej do farszu, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję.
Podzielcie się swoją opinią
Próbowaliście bułeczek z tego przepisu? Chętnie się dowiem jak wyszły i jakie dodatki do nich wybraliście. Podzielcie się swoimi pomysłami i doświadczeniami w komentarzach.
No dobrze… zrobiliśmy, dokładnie z przepisem… bułki niby fajne, ale… ciasto cholernie ciężkie! Podzielenie tej porcji na 6 bułek poskutkowało tym, że bułka jest duża, ciężka tak, że można nią zabić 🙂 następnym razem raczej spróbowałbym z tej porcji zrobić 10 mniejszych bułeczek … także dobre, ale bez rewelacji
Wypieki z ciemnej mąki nie są łatwe, bo mąka pełnoziarnista czy razowa jest ciężka, ma otręby i wypieki na niej mogą wyjść zbite. Polecam ostatni przepis na fit bułki: https://smakowitychleb.pl/trojkatne-fit-bulki/
Do ciasta dodałam namoczone płatki i siemię lniane, to nadało im lekkości 🙂
Raczej to wszystko, co fit to jakoś… niesmaczne jest 😉 myślałem, że tylko sklepowy ciemny chleb i bułki są niedobre… ale własne jednak też 😉 wiem, wiem… białe niezdrowe, ale co zrobić 😉
To nie jest prawda, proszę spróbować przepisu, który poleciłam, zmieni Pan zdanie.
Inna sprawa jest taka, że jak całe życie je się białe pieczywo, to później nasze podniebienie musi się przyzwyczaić do nowego, szlachetniejszego smaku.
Większość ciemnego pieczywa ze sklepu jest barwiona, więc niewiele ma wspólnego ze zdrowiem.
Proszę spróbować fit bułek 🙂
Muszę stanąć do walki!!! Jeszcze nigdy nie piekłam samodzielnie pieczywa, ale ten przepis aż się prosi o wypróbowanie! Szkoda, że nie na szklanki/łyżki bo moja waga żyje swoim życiem … mimo wszystko „próba nie strzelba”! Przepis podany jest bardzo dokładnie, ale jeśli będę miała wątpliwości mogę otrzymać pomoc?
Trzymam kciuki, w razie pytań proszę pisać 🙂
A czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej pełnoziarnistej i zakwasu żytniego?
Można z samej pełnoziarnistej, ale trzeba dać więcej wody. Co do zakwasu, nie można, bo modyfikowanie przepisów z drożdżami na te z zakwasem nie ma sensu, zmienia się absolutnie wszystko. Przepisy z zakwasem są za to w dziale zakwas na blogu 🙂
Upiekłam . Pyszności , z tym, że do bułeczek , pod farsz ,
wsunęłam plasterek bekonu , bo akurat był w lodówce .
Ludzie !!! Miało być do pracy , do szkoły … tak myślałam .
Skąd ? zanim się położyli – wszystko zjedli .
Do szkoły dostali po 2 zł .
Przeżyli , ale o niczym innym nie mówią , tylko o pieczarkach .
Na razie bułeczki są większym rarytasem niż pizza .
To mnie cieszy .
Dziękuję za pomysł ..
Mnie też to cieszy, że bułeczki są większym rarytasem niż pizza 🙂
Polecam też ten przepis na pieczarkowe bułki: https://smakowitychleb.pl/orkiszowe-buleczki-pieczarkami/
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.