Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zioła prowansalskie, drożdże suszone i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na bułeczki przez kilka minut. Następnie zostawiamy je w misie, przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
przygotowywanie farszu
10 min
przygotowywanie farszu
2. W tym czasie obieramy i kroimy drobno pieczarki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Po 3 minutach dorzucamy pieczarki, a po następnych trzech listki rozmarynu, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
formowanie
5 min
formowanie
3. Do ostudzonej masy dodajemy tarty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, w razie potrzeby podsypujemy mąką i formujemy z każdej kulki placek. Na środku wykładamy 2 łyżki farszu, boki ciasta zbieramy ku środkowi, formując bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowane pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Wyrośnięte pełnoziarniste bułeczki z pieczarkami smarujemy z wierzchu oliwą lub olejem i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Artur 10 października 2016 o 08:38

    No dobrze… zrobiliśmy, dokładnie z przepisem… bułki niby fajne, ale… ciasto cholernie ciężkie! Podzielenie tej porcji na 6 bułek poskutkowało tym, że bułka jest duża, ciężka tak, że można nią zabić 🙂 następnym razem raczej spróbowałbym z tej porcji zrobić 10 mniejszych bułeczek … także dobre, ale bez rewelacji

    • Tosia 10 października 2016 o 11:14

      Wypieki z ciemnej mąki nie są łatwe, bo mąka pełnoziarnista czy razowa jest ciężka, ma otręby i wypieki na niej mogą wyjść zbite. Polecam ostatni przepis na fit bułki: https://smakowitychleb.pl/trojkatne-fit-bulki/
      Do ciasta dodałam namoczone płatki i siemię lniane, to nadało im lekkości 🙂

      • Artur 11 października 2016 o 08:24

        Raczej to wszystko, co fit to jakoś… niesmaczne jest 😉 myślałem, że tylko sklepowy ciemny chleb i bułki są niedobre… ale własne jednak też 😉 wiem, wiem… białe niezdrowe, ale co zrobić 😉

        • Tosia 11 października 2016 o 17:57

          To nie jest prawda, proszę spróbować przepisu, który poleciłam, zmieni Pan zdanie.
          Inna sprawa jest taka, że jak całe życie je się białe pieczywo, to później nasze podniebienie musi się przyzwyczaić do nowego, szlachetniejszego smaku.
          Większość ciemnego pieczywa ze sklepu jest barwiona, więc niewiele ma wspólnego ze zdrowiem.
          Proszę spróbować fit bułek 🙂

  • Magda 5 października 2016 o 11:49

    Muszę stanąć do walki!!! Jeszcze nigdy nie piekłam samodzielnie pieczywa, ale ten przepis aż się prosi o wypróbowanie! Szkoda, że nie na szklanki/łyżki bo moja waga żyje swoim życiem … mimo wszystko „próba nie strzelba”! Przepis podany jest bardzo dokładnie, ale jeśli będę miała wątpliwości mogę otrzymać pomoc?

  • Anna 16 sierpnia 2016 o 13:19

    A czy zamiast mąki pszennej można użyć orkiszowej pełnoziarnistej i zakwasu żytniego?

    • Tosia 17 sierpnia 2016 o 09:21

      Można z samej pełnoziarnistej, ale trzeba dać więcej wody. Co do zakwasu, nie można, bo modyfikowanie przepisów z drożdżami na te z zakwasem nie ma sensu, zmienia się absolutnie wszystko. Przepisy z zakwasem są za to w dziale zakwas na blogu 🙂

  • barbara 9 marca 2015 o 17:48

    Upiekłam . Pyszności , z tym, że do bułeczek , pod farsz ,
    wsunęłam plasterek bekonu , bo akurat był w lodówce .
    Ludzie !!! Miało być do pracy , do szkoły … tak myślałam .
    Skąd ? zanim się położyli – wszystko zjedli .
    Do szkoły dostali po 2 zł .
    Przeżyli , ale o niczym innym nie mówią , tylko o pieczarkach .
    Na razie bułeczki są większym rarytasem niż pizza .
    To mnie cieszy .
    Dziękuję za pomysł ..

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej