Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól. Kapustę odsącz na papierowym ręczniku i poszatkuj. Dodaj do mąki razem z grzybami. Zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj najpierw oliwę, następnie ciepłą wodę. Zagniataj aż ciasto będzie mieć jednolitą, elastyczną konsystencję. Od osiągnięcia tej konsystencji zagniataj jeszcze intensywnie 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5-2 h
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, posyp ciasto mąką i uformuj rulon. Rulon pokrój na 6 równych części. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia/folią aluminiową blaszce. Blaszkę przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie przyklejać się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 20 min