Przepis

przygotowywanie farszu
60 min
przygotowywanie farszu

1. Suszone grzyby moczymy przez noc, a następnie obgotowujemy przez 15 minut. Jeśli używamy świeżych lub mrożonych - przechodzimy do kolejnego kroku. Pokrojone grzyby kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę, kapustę kiszoną oraz przyprawy. Podsmażamy, a następnie zalewamy wodą (można użyć tej spod gotowania suszonych grzybów) i dusimy do miękkości - około 60 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec kapusta powinna zgęstnieć, a płyn niemal w całości odparować . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

wyrabianie
15 min
wyrabianie

2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy jajka, cukier, sól, drożdże. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut mikserem. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i dalej wyrabiamy ciasto mikserem jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie ciasto powinno wchłonąć masło i być elastyczne.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

wałkowanie
10 min
wałkowanie

4. Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószonym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na prostokąty wykładamy farsz, pozostawiając brzegi wolne. Zawijamy od dłuższego boku jak roladę i układamy na blasze.

drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie

5. Rolady z farszem odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

nacinanie
2 min
nacinanie

6. Naoliwionym nożem kroimy rolady na 3-4 cm kawałki. Dzięki temu paszteciki będą się wygodnie odrywały. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Smarujemy rozmąconym jajkiem lub białkiem i oprószamy sezamem z czarnuszką. Pieczemy przez około 40-45 minut na złoty kolor.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej