Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Przygotuj szpinak. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wrzuć szpinak i smaż aż wyparuje z niego cała woda. Wyciśnij czosnek, dopraw pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
wyrabianie
wyrabianie
2. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i oliwę. Zacznij dolewać ciepłą wodę. Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
formowanie
formowanie
4. Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Na prostokącie rozsmaruj szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku. Zwiń ciasto w ciasny rulon. Potnij rulon na 10 równych części. Gotowe, pocięte ślimaczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
5. Delikatnie uklep każdego ślimaczka, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ślimaczki i piecz przez ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 25 min