Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Kurki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz poszatkowane chilli. Po 2 minutach wrzucamy kurki i smażymy je przez 5 minut. Gdy grzyby puszczą wodę, przyprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy.
wyrabianie
6 min
wyrabianie
2. W dużej misie łączymy mąki, aktywny zakwas, sól i zawartość patelni z kurkami. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. .Po tym czasie zostawiamy je w misie, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy z ciasta okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka do wyrastania chleba (obsypanego mąką/wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Odwracamy koszyk dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem przyszły chleb. Jego wierzch nacinamy ostrym nożem i wkładamy do pieca. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i nastawiamy temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej