Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy letnią wodę, na zmianę z oliwą i zaczynamy wrabiać ciasto. Po ok. 6 minutach ciasto będzie dosyć gęste i lepkie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Wałkujemy je lub rozciągamy palcami i przekładamy do formy (u mnie tortownica o średnicy 28 cm). Formę należy wcześniej posmarować tłuszczem np. łyżką oliwy. Rozprowadzamy w formie ciasto i wbijamy w nie umyte i osuszone kurki (można je również wcześniej podsmażyć z cebulką). Na cieście układamy również gałązki świeżego tymianku, sól gruboziarnistą i kolorowy pieprz.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
5. W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki między składnikami. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. Chlebek pieczemy przez 15-17 minut, aż wierzch będzie rumiany. Focaccię podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 15 min