Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą składniki suche (wszystkie poza wodą). Następnie powoli dolewaj wodę i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta okrągły bochenek, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 2 godziny, przykrywając bochenek materiałową szmatką.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min