Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą składniki suche na hleb pszenno-gryczany (wszystkie poza wodą). Następnie powoli dolewaj wodę i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj, aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta okrągły bochenek, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 2 godziny, przykrywając bochenek materiałową szmatką.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Chleb pszenno-gryczany wyjmij i daj bochenkowi ostygnąć.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Dona818 12 marca 2015 o 13:21

    A czy mogę dodać świeże drożdże?

    • Śliwka 16 marca 2015 o 12:02

      Tak, 1 łyżeczka suszonych drożdży odpowiada ok. 12 gramom drożdży świeżych.
      Proszę więc dodać 25 g drożdży świeżych, wcześniej robiąc zaczyn w małej części wody przewidzianej w przepisie.

      Pozdrawiam!

  • Marta 6 kwietnia 2013 o 10:51

    Na zdjęciu widzę bardzo smakowiity chleb. Piekę sporo i z doświadczenia wiem , że tak popękana skórka zawsze mówi o wystarczająco wypieczonym cieście.

  • Witold 26 marca 2013 o 18:56

    chleb piecze się przynajmniej przez godzinę! To co jest na zdjęciach wygląda jak niedopieczone niewiadomo co

    Z lat dziecięcych pamiętam chleby które miały centymetrową chrupiącą skórkę, i takie staram się robić. Wyśmienicie do tego nadaje się metoda – pieczenie w brytwannie

    • Śliwka 4 kwietnia 2013 o 22:03

      Zapewniam, że ten chleb jest dopieczony. Można oczywiście wypiekać go dłużej dla bardziej spieczonej skórki, jednak taki jak najbardziej nadaje się do spożycia. Pozdrawiam

    • anna 19 lipca 2013 o 08:19

      kwestia oświetlenia 🙂 wygląda apetycznie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej