Chleb pszenno-gryczany
Zawsze niezmiernie współczuję alergikom. Sama nigdy nie miałam na nic uczulenia, więc nie mogę sobie wyobrazić jaki to ból, gdy pewne posiłki stają się dla nas zupełnie niedostępne. A już na pewno najbardziej żal mi tych uczulonych na gluten.
Na stronie znajduje się wiele przepisów czysto bezglutenowych, natomiast ja użyłam dzisiaj mąki gryczanej, która sama w sobie stanowi raj dla glutenowych alergików. Ponieważ chciałam cieszyć się również smakiem pszennego pieczywa, pomieszałam ją z mąką pszenną i wyszedł z tego całkiem dobry chleb, z delikatnie innym posmakiem i różniącą się nieco konsystencją.
W sklepach ekologicznych znajdziecie mnóstwo rodzajów mąk bezglutenowych. Zachęcam do wykorzystywania ich nie tylko w pieczywie czysto bezglutenowym, ale również w połączeniu z inną mąką.
Suszone drożdże w przepisie na chleb czy świeże?
Drożdże są ważnym składnikiem drożdżowego pszenno-gryczanego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant. Jeśli ich nie macie lub wolicie użyć świeżych drożdży – musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Skorzystajcie ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?”.
Inne przepisy na domowe chleby:
Polecam prosty chleb do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy uniwersalny chleb pszenny. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie delikatne bułeczki śniadaniowe.
Innym, ale równie smakowitym wypiekiem jest miękki domowy chleb tostowy.
Pytania o domowe chleby
Jeśli macie pytania o domowy wypiek chleba, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki ?