Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Mąkę pszenną chlebową przesypujemy do miski. Dodajemy sól, drożdże oraz stopniowo dolewamy wodę. Zagniatamy miękkie ciasto i wyrabiamy przez kilka, kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. W zależności od zawartości białka w mące oraz energii włożonej w zagniatanie - czas ten będzie się różnił.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Dobrze wyrobione na chleb podróżnika ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia przez około 45 min. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto dzielimy na dwie części, a każdą z nich na kawałki o 2/3 i 1/3 wielkości. Większy kawałek rozpłaszczamy lub wałkujemy na prostokąt i smarujemy połową pasty Smakowita z ziaren fasoli z ziołami i rolujemy, formując podłużny bochenek. Podobnie postępujemy z drugą porcją. Na tym etapie można w taki sam sposób uformować jeden duży bochenek.
formowanie drugie
5 min
formowanie drugie
4. Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na większy prostokąt. Uformowany bochenek chleba podróżnika obtaczamy w posiekanej pietruszce i mozzarelli. Chleb owijamy rozwałkowanym większym płatem ciasta.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Uformowany bochenek chleba podróżnika przekładamy do koszyka do wyrastania chleba, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 40 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni C.
nacinanie
5 min
nacinanie
6. Chleb podróżnika wyrzucamy z koszyka i nacinamy ostrym nożem, wycinając wzory np. liści.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Chleb podróżnika pieczemy przez 15 min. w 250 stopniach C, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 min. lub do momentu, aż osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia. Chleb podróżnika studzimy i kroimy dopiero po wystudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej