Chleb domowy na zakwasie
Gdybym miała wskazać ulubiony bochenek to byłby to chleb pszenny na żytnim zakwasie. Oczywiście to bardzo szerokie hasło, bo może się pod tym kryć pracochłonny Tartine Bread, albo znacznie łatwiejszy w przygotowaniu chleb tostowy z keksówki. Dzisiaj upiekłam prosty chleb w wersji okrągłej. Możecie do wyrastania wykorzystać tutaj wiklinowy koszyk piekarski albo zwykłe kuchenne sitko.
Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni – spróbujcie różnych wersji tego chleba, np. z dodatkiem ziaren, które dodadzą mu chrupkości i dodatkowego smaku.
Więcej przepisów na domowy chleb na zakwasie?
Dużo wcześniej na blogu pojawiły się przepisy na takie bochenki:
- mleczny chleb żytni na zakwasie
- chleb żytni 100% na zakwasie
- domowy chleb żytni
- chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej
Podziel się swoimi doświadczeniami!
Chciałabym usłyszeć, jak Wam wyszedł ten chleb domowy na zakwasie. Koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia smakowitych wypieków!