Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę, wyrabiamy ciasto na chleb, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na chleb domowy na zakwasie zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Formujemy okrągły bochenek, układamy złączeniem ku górze w wiklinowym koszyku posypanym mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Przed upływem wyżej wskazanego czasu, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Dodatkowo na dnie piekarnika można postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Wkładamy blachę z wyrośniętym ciastem i pieczemy przez ok. 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni pieczemy metodą góra-dół jeszcze 27 minut. Studzimy chleb domowy na zakwasie i kroimy po wystudzeniu.

Ocena czytelników: 3.64 z 11 ocen
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej