Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
drugie wyrastanie

3. Formujemy okrągły bochenek, układamy złączeniem ku górze w wiklinowym koszyku posypanym mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
pieczenie

4. Przed upływem wyżej wskazanego czasu, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Dodatkowo na dnie piekarnika można postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Wkładamy blachę z wyrośniętym ciastem i pieczemy przez ok. 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni pieczemy metodą góra-dół jeszcze 27 minut. Studzimy chleb i kroimy po wystudzeniu.

Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 2 z 5 ocen
Czas całkowity: 5 godz 37 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 37 min