Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól,dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Przygotuj 20 centymetrową metalową formę. Wysmaruj ją tłuszczem na całej długości, łącznie z bokami, najlepiej używając do tego papierowego ręczniczka. Wsyp do środka trochę otrębów/mąki z pełnego przemiału/bułki tartej (aby chleb się nie przyklejał) i włóż do środka ciasto chlebowe. Uklep ciasto w formie, aby równomiernie ją wypełniło. Przykryj formę materiałową ściereczką i odłóż w miejsce o temperaturze trochę wyższej niż pokojowa (na przykład niedaleko rozgrzanego lekko palnika). Daj ciastu wyrosnąć przez 2 godziny
pieczenie
pieczenie
4. Gdy czas wyrastania zbliża się do końca, rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wsadź foremkę z ciastem (ostrożnie, aby nie opadło) i piecz przez ok. 25 minut. Okrój ciasto w formie i wyjmij. Krój po ostygnięciu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 3 ocen
Czas całkowity: 10 godz 25 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 25 min