Tradycyjny, pełen smaku, prawdziwie polski chleb – macie ochotę upiec go w domu? Chleb żytni na zakwasie to klasyka, którą każdy domowy piekarz powinien poznać. Jest pyszny!
Tradycyjny, pełen smaku, prawdziwie polski chleb – macie ochotę upiec go w domu? Chleb żytni na zakwasie to klasyka, którą każdy domowy piekarz powinien poznać. Jest pyszny!
mąka pszenna typ 650 150 g
letnia woda 100 ml
sól 1,5 łyżeczki
mąka żytnia typ 720 230 g
letnia woda (zaczyn) 180 ml
zakwas żytni(zaczyn) 130 g
mąka żytnia typ 720 (zaczyn) 150 g
10 godz. 25 min.
Czas całkowity
10 godz.
Czas wyrastania
25 min.
Czas wypieku
1. Do dużej miski odlej odpowiednią część zakwasu żytniego. Dosyp mąkę i dolej ciepłą wodę. Pomieszaj drewnianą łyżką. Zaczyn powinien mieć lepką konsystencję. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 8 godzin przykryty materiałową szmatką.
2. Po upływie tego czasu, dosyp do niego mąki przewidziane na ciasto właściwe. W przewidzianej na nie wodzie rozpuść sól, dobrze zamieszaj i dodaj do ciasta. Zagniataj ciasto kilka minut, aż osiągnie elastyczną konsystencję i przestanie lepić się do rąk.
3. Przygotuj 20 centymetrową metalową formę. Wysmaruj ją tłuszczem na całej długości, łącznie z bokami, najlepiej używając do tego papierowego ręczniczka. Wsyp do środka trochę otrębów/mąki z pełnego przemiału/bułki tartej (aby chleb się nie przyklejał) i włóż do środka ciasto chlebowe. Uklep ciasto w formie, aby równomiernie ją wypełniło. Przykryj formę materiałową ściereczką i odłóż w miejsce o temperaturze trochę wyższej niż pokojowa (na przykład niedaleko rozgrzanego lekko palnika). Daj ciastu wyrosnąć przez 2 godziny
4. Gdy czas wyrastania zbliża się do końca, rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wsadź foremkę z ciastem (ostrożnie, aby nie opadło) i piecz przez ok. 25 minut. Okrój ciasto w formie i wyjmij. Krój po ostygnięciu.