Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę, wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Formujemy okrągły bochenek, układamy złączeniem ku górze w wiklinowym koszyku posypanym mąką, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Przed upływem wyżej wskazanego czasu, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z termoobiegiem. Dodatkowo na dnie piekarnika można postawić miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Wkładamy blachę z wyrośniętym ciastem i pieczemy przez ok. 10 minut. Wyłączamy termoobieg, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni pieczemy metodą góra-dół jeszcze 27 minut. Studzimy chleb i kroimy po wystudzeniu.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej