Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i wlewamy stopniowo mleko. Wyrabiamy do połączenia składników. Ciasto będzie dosyć plastyczne i klejące się do rąk. Warto zmoczyć dłonie wodą.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do środka, wierzch wyrównujemy zmoczoną wodą dłonią lub łyżką. Posypujemy makiem i przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Chleb pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i 210 stopni. Chleb dopiekamy 27 minut. Upieczony bochenek wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 4 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min