Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z aktywnym zakwasem. Dodajemy sól oraz oliwę. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez minimum 6 minut. Po tym czasie ciasto powinno być dosyć elastyczne i przypominać ciasto drożdżowe.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie na 2 godziny i przykrywamy je ściereczką lub folią spożywczą.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę, podsypując je odrobiną mąki. Bułeczki kładziemy na blasze złączenie ku dołowi. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone bułeczki powinny być rumiane.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 20 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 20 min