Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Połącz ze sobą 100 g mąki żytniej, 100 ml wody z rozpuszczoną solą i 100 g zakwasu. Wymieszaj drewnianą łyżką w misce i odstaw miskę w temperaturze pokojowej na ok. 4 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj jeszcze 100 g mąki żytniej, mąkę pszenną i jogurt. Całość zagnieć aby uzyskać jednolite, odchodzące od ręki ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
3. Uformuj z ciasta rulon i podziel na 6 równych części. Z każdej uformuj bułeczkę, połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład do wcześniej nagrzanego do 60 stopni i wyłączonego piekarnika) na ok. 6 godzin lub dłużej. Możesz też wybrać cieplejszy pokój w domu.
pieczenie
pieczenie
4. Gdy kończy się czas wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz bułeczki przez ok. 20 minut aż zbrązowieją. Daj im ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.5 z 2 ocen
Czas całkowity: 10 godz 20 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 20 min